Hlavní obsah

Ford Mustang byl vydražen za 50 milionů

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdražší auta světa jsou sice cenovkou ještě někde jinde, ale Ford Mustang v přepočtu za padesát milionů korun je opravdu neskutečná cena. A to byl původní předpoklad konečné ceny poloviční.

Foto: Mecum Auctions 4x

1967 Shelby GT500 Super Snake

Článek

Tak tohle je už opravdu hodně neuvěřitelná zpráva, nad kterou by mohli kroutit hlavou i mnozí odborníci. Ceny youngtimerů a veteránů letí strmě vzhůru a nikdo si není vůbec jistý, kde to skončí. Je pravda, že prodávaný 1967 Shelby GT500 Super Snake je skutečný originál, ale i tak se diskuze na automobilových webech rozjely spíš v negativním smyslu.

Foto: Mecum Auctions

1967 Shelby GT500 Super Snake

Proč je tohle takový unikát? Protože existuje jediný kus. V pátek minulý týden se ve floridském Kissimmee prodal jediný prototyp, který byl postaven a zhodnocen jako moc drahý, než aby šel do výroby. Téměř dvojnásobné náklady na výrobu proti klasickému GT500 byly prostě příliš vysoké. A to i přes ohromující výkon na tehdejší dobu – 520 koní.

Tohle auto totiž vlastně převzalo kompletně motor z Fordu GT40. Ano, toho závoďáku, který třeba vyhrál závod v LeMans. A jistě uznáte, že to už je pořádná změna. [celá zpráva]

Foto: Mecum Auctions

1967 Shelby GT500 Super Snake

Foto: Mecum Auctions

Tohle je hlavní důvod ceny - motor z GT40

Auto navíc doznalo spoustu originálních úprav od kratších a tvrdších pružin přes externí chladič oleje až třeba po pneumatiky Goodyear Thunderbolt, které původně byly nafukovány dusíkem, aby se zabránilo jejich přehřívání, a tedy i měknutí, které způsobovalo ohýbání bočnic v zatáčkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám