Hlavní obsah

Automobilky Volkswagen a Ford se dohodly na alianci. Prvními plody budou užitkové vozy

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě je již oficiálně další světová automobilová aliance. Úzkou spolupráci startuje Ford s Volkswagenem. Nejde o zásah do majetkových či řídících struktur, ale spíše o blízkou spolupráci na poli specifických odvětví aut.

Foto: Ford, Volkswagen, koláž Novinky

Ford a Volkswagen hlásí partnerství. (Ilustrační foto)

Článek

Společnosti Volkswagen AG a Ford Motor Company jsou světovými giganty v automobilovém průmyslu již samy o sobě. Dnes se jejich zástupci podělili o první formální dohodu týkající se společné vývojové aliance.

Herbert Diess na straně německé a Jim Hackett na straně modrého oválu odhalili, že spolupráce má nejprve vyústit v představení pick-upu střední velikosti, tedy nástupců současných generací Volkswagenu Amarok a Fordu Ranger. A to již v roce 2022.

Foto: Ford

Ford Ranger Raptor

Následovat má vývoj lehkých užitkových vozidel. V segmentu těchto dodávek jsou oba výrobci velmi silní, sdílet techniku by mohly třeba legendy jako Volkswagen Transporter a Ford Transit. Obě společnosti si od nové aliance slibují zejména zmenšení nákladů na vývoj a výrobu.

Některé segmenty už jsou, co se vývoje týče, rozdělené. Pick-up s tunovou nosností si na starost vezme Ford, například městskou dodávku pak Volkswagen. Aliance bude řízena speciální radou, do struktur společností ale nezasáhne. Již v minulosti spolu obě značky spolupracovaly. Například na vozech MPV, jakými jsou první generace Volkswagenu Sharan a Fordu Galaxy.

Foto: VW

VW Amarok (facelift, 2016)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám