Hlavní obsah

Plug-in-hybridní BMW by ve městech mohla jezdit jen na elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka BMW by mohla upravit své plug-in hybridy tak, aby v některých městech jezdily čistě na elektřinu a nepřispívaly tedy ke znečištění ovzduší.

Foto: BMW

BMW X5 xDrive45e iPerformance (Ilustrační foto)

Článek

Vozy značky BMW s plug-in-hybridním pohonným ústrojím, navigací a připojením k internetu je možné poupravit tak, aby v určité zóně ve městě vypnuly spalovací motor a jezdily jen na elektřinu. Uvádí to web Automotive News s odkazem na Klause Fröhlicha, člena představenstva automobilky BMW pro vývoj.

To by mohlo pomoci vozům BMW soupeřit s bateriovými elektromobily ve znečištěných centrech měst. Tím spíš, že některá evropská města uvažují o zákazech vjezdu aut se spalovacími motory do svých center.

U BMW nicméně tato technologie souvisí spíš se zákazy jízdy dieselů v některých německých městech, a to přestože automobilka s elektřinou kombinuje benzínové, nikoliv dieselové motory. V současnosti je tato technologie prezentována místním úřadům.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Plug-in-hybridní BMW se nabíjí za levým předním kolem. Na snímku model 530e

Může elektrický dojezd BMW ve městě stačit? Např. plug-in-hybridní verze nového SUV X5 má být schopna s plně nabitou baterií ujet 80 km, aniž by potřebovala nastartovat benzínový motor. A když jsme zkraje letošního roku testovali plug-in-hybridní řadu 5, stačilo nám i zhruba 30 km elektrického dojezdu, pokud v cíli byla možnost nabíjení. [celá zpráva]

Samozřejmě je otázkou, jak se k takovémuto kroku budou stavět zákazníci. Na jednu stranu to může být výhoda - auto zvládne stovky kilometrů na jeden zátah bez nutnosti dlouhého nabíjení a zároveň smí vjet tam, kam jinak budou moci jen elektromobily. Na druhou stranu se budou muset podrobit diktátu, na jaký pohon můžou kde jezdit.

Může se vám hodit na Garáž.cz

Anketa

Souhlasíte s tím, aby úřad určil, kde smíte se svým plug-in hybridem použít spalovací motor a kde nikoliv?
Ano, ovzduší ve městě to pomůže
0 %
Spíše ano
0 %
Nejsem si jist/a
0 %
Spíše ne
0 %
Ne, o svém majetku chci rozhodovat svobodně
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám