Hlavní obsah

Závody robotických aut budou nově i s řidičem

Novinky, fra

Zní to velmi zvláštně, ale robotická auta budou jezdit s řidičem. Ano, závody Roborace vstupují do nové éry. Nové vozy DevBot 2.0 mají místo pro řidiče a v nové sezoně budou i pilotované.

Foto: Roborace

Dnešní (vepředu) a nová generace (vzadu) závodních autonomních vozů DevBot pro závody Roborace

Článek

Automobily jednoduše netáhly. Byly to spíš souboje softwaru a moment překvapení jednoduše nebyl. Chtělo to organickou část závodu. A tak se v novém závodním roce budou vozy prohánět nejdřív pilotované závodním jezdcem, pak pojedou samy.

Je to kombinace formování veřejného vnímání a povahy samotného závodění, řekl šéf závodů a generální ředitel Lucas di Grassi.

Závody potřebovaly lidskou složku. Konkurence mezi robotickými vozy byla nudná, přestože auta jsou extrémně výkonná. Vždyť mají čtyři elektromotory a výkon 1341 koní, což je hodnota, nad kterou mohou obdivně povzdechnout i jezdci formule 1.

Roborace tak poskytne hardware a logistiku. Závodní týmy najdou jezdce, vytvoří software a zainventují do vedlejších nákladů závodů. První sezonu budou součástí závodů formule E a pojede patrně méně než deset vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám