Hlavní obsah

Volkswagen připravuje inteligentní světla

Novinky, fra

Problematika komunikace auta s okolím se řeší už dlouho. Volkswagen nyní ukázal, jak rychle se za posledních pár měsíců posunul vývoj ve světlech. Ne v tom, aby svítila lépe, to už je třeba v systému Matrix LED velmi sofistikované, ale proto, aby auto mohlo „mluvit” s lidmi kolem a třeba i pomáhat při jízdě řidiči.

Foto: Volkswagen 5x

Nová světla jsou například instalována na konceptu VW I.D.

Článek

Tak například fotografie níže ukazuje výzkumné vozidlo, které má na všech stranách displeje, aby mohlo informovat okolí o svém stavu, různých problémech apod. Například informovat chodce na přechodu, že o nich ví a mohou v klidu přecházet. Jenže to je už trochu přežitá technologie.

Foto: Volkswagen

I když to není tak starý projekt, přesto už je zastaralý

Podívejme se na další systém, který se jmenuje Optical Lane Assist, tedy optický asistent jízdy v pruhu. Automobil sleduje okraje vozovky a prostor před ním a ve tmě tak dokáže přesně vypočítat jízdní prostor pro dané vozidlo. Řidiči ukáže přesně cestu, kudy pojede a kudy ještě může jet, aby třeba nespadl do příkopu.

Foto: Volkswagen

Světla ukážou správnou stopu

Extrémně zajímavý je i systém zadních světel složený ze světelných diod, kam se může vlastně nasadit jakákoli zpráva. Systém tak může fungovat jak automaticky pro výstrahu řidičů jedoucích vzadu, tak lze i personalizovat tvar světel.

Foto: Volkswagen

Víc LED světel znamená víc možností informací

Poslední je optický parkovací asistent. Ten ukazuje výraznými pruhy na vozovce místo, kam bude vůz zajíždět. Pomocí nich se tak může orientovat jak řidič, tak i chodci či cyklisté, aby viděli, jestli autu nevstoupí (nevjedou) do cesty.

Foto: Volkswagen

Místo pro parkování vyznačené světly - dobrý nápad!

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám