Hlavní obsah

Porsche chce stáhnout čas dobíjení na polovinu Tesly

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nemá žádný smysl řídit rychle, a pak čekat dvě hodiny na nabití baterií,“ řekl Detlev von Platen, člen představenstva Porsche pro prodej a marketing. A mnoho řidičů mu dá za pravdu. Proto chce značka Porsche stáhnout rychlost nabíjení elektromobilů na minimum.

Foto: Porsche 2x

Porsche Mission E

Článek

Představte si, že máte porsche. Auto, které jede rychlostí třeba 300 km/h. Bude stát neskutečné peníze, a nakonec se stejně potkáte na dobíjecí stanici s hyundaiem, který jede maximálně polovinou toho, co porsche, stojí čtvrtinu, a vyrazíte ve stejný čas, protože i rychlé auto se nabíjí pomalu. To by byla ostuda.

A tak se Porsche rozhodlo, že vyvine superrychlé nabíjecí algoritmy pro své vozy. Porsche Taycan by se tak mělo dostat v rychlonabíječce na 80 % za pouhých 15 minut. To je čas, jaký dosáhne plnička plynu, když si majitel ještě dojde na pumpu dát kafe.

Jenže to samozřejmě hodně závisí na infrastruktuře. Porsche může být připraveno, jak chce, ale pokud nebudou dostatečně výkonné nabíječky, které staví jak Porsche, tak v USA například firma Electrify America, bude se auto prostě nabíjet dlouho. K rychlému nabíjení je totiž zapotřebí opravdu pekelně výkonný systém. Vždyť si vezměte, že pro potřebnou rychlost je nutné mít 350kW nabíječku operující s 800V systémem. Samozřejmě se jedná o velký problém, protože tohle už nejsou normální stojany a normální vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám