Hlavní obsah

Nově vyvíjená funkce navigace poradí, jak při nehodě vytvořit uličku pro záchranáře

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford společně s mobilním operátorem Vodafone pracuje na nové funkci navigačního systému. Ta by nejen včas upozornila na dopravní nehodu, řidičům by i poradila, jak mají správně vytvořit uličku pro záchranné složky.

Foto: Ford

Navigace dopředu upozorní na nehodu a poradí, jak vytvořit uličku pro záchranáře. Zatím se vyvíjí.

Článek

Na dopravní nehodu vás dopředu upozorní navigace, které pracují s on-line daty (v autech zatím nejsou úplně běžné, ale postupně se rozšiřují i do nižších tříd), případně bezplatně dostupné aplikace typu Waze.

Ford plánuje do navigace přidat jednu šikovnou funkci - krom toho, že včas upozorní na dopravní nehodu, vám podle množství pruhů na silnici ukáže, jak správně vytvořit uličku pro záchranné složky.

Ta se jinak tvoří na dvouproudých a jinak na víceproudých silnicích a řidiči v tom často chybují. Přitom podle průzkumu německé organizace Asfinag zkrácením dojezdu do nemocnice o čtyři minuty se u závažných dopravních nehod o celých 40 procent zvyšuje pravděpodobnost, že pacient nebo pacienti přežijí.

V Česku od října stejně jako u sousedů

Od prvního října nově platí v Česku postup stejný jako v okolních zemích (Německo, Rakousko a další): vozidla v levém pruhu uhnou vlevo, vozidla v prostředním a pravém pruhu uhýbají k pravé straně (mohou vjet až na krajnici). Mezi stojícími auty tak vznikne minimálně třímetrový volný pruh. Názorně to ukazuje grafika.

Foto: Novinky

Volný průjezdný pás

Z našeho dřívějšího rozhovoru s řidičem sanitního vozu vyplynulo, že většina lidí reaguje na průjezd houkající sanitky správně, ovšem potvrzuje, že i jeden „nepoučený” řidič může napáchat dost škody. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám