Hlavní obsah

Světový unikát: Vesnice v Himálaji má flotilu 42 starých landroverů

Ve vyasfaltované České republice si člověk těžko představí, že by do jeho vesnice bylo možno dojet pouze terénním automobilem. Sandakphu, malá víska v Himálaji, však spoléhá na staré landrovery. Tomu nejstaršímu je jednašedesát let.

Země Land RoverůVideo: Land Rover

 
Článek

Země landroverů – tak se říká oblasti v nepálsko-indickém pohraničí, ve které zajišťují obsluhu stařičké landrovery. Z regionálního centra Maneybhanjangu, ležícího skoro tak vysoko jako vrchol Sněžky, vyrážejí pravidelně do Sandakphu ve výšce 3636 m n. m. Cesta je dlouhá asi 30 kilometrů, ale trvá více než hodinu.

Foto: Land Rover

Země Land Roverů

Asfalt totiž aby člověk pohledal. Jistě, některé úseky vyasfaltované jsou, ale většina trasy je sjízdná jen terénním autem. Landrover toto místo navštívil v rámci oslav sedmdesátého výročí značky.

Stroje, které v okolí Maneybhanjangu jezdí, nevoní novotou. Jak ukazuje video, řada z nich má světla v masce chladiče; těch se vůz zbavil v roce 1971. Tehdy se ještě nejmenoval defender, říkalo se mu prostě „landrover“ a v roce 1971 se začala vyrábět třetí série.

Foto: Land Rover

Země Land Roverů

Nejstarší kus pochází z roku 1957 a jeho řidič si váží jednoduchosti. Ta totiž znamená podstatně snazší údržbu, o kterou se starají místní mechanici, žádný autorizovaný servis značky.

Ovšem, samozřejmě – video neukazuje terén, který by moderní SUV nezvládla. Třebaže podmínky jsou jistě náročné, staré landrovery nejsou jedinými auty, která by se tu dala používat.

Tím pravým důvodem je něco jiného: je to právě jejich jednoduchost a absence jakékoliv elektroniky, díky které zde zůstávají v činnosti. Servis jakéhokoli složitějšího auta je o mnoho náročnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám