Hlavní obsah

Faraday Future už staví první superauto

Novinky, fra

Na konci minulého roku se značka Faraday Future ocitla na pokraji krachu. Pak ji zachránily čínské peníze a uběhlo sedm měsíců a první auto už je ve výrobě. Pravda, původní specifikace byly trochu umravněny.

Foto: Faraday Future

Faraday Future FF 91 v továrně

Článek

Značka Faraday Future ještě ani nezačala vyrábět, a už měla tak velké finanční problémy, že se z nich málem nevzpamatovala. Jenže zákazníci jsou hladoví po elektromobilech, zvlášť v Číně. A tak i čínský investor věnoval nemalé peníze na záchranu. Vždyť i když je v Číně téměř 500 výrobců elektromobilů, těchto ekologických vozidel je stále velký nedostatek.

Foto: Faraday Future

Faraday Future FF91

Foto: Faraday Future

Faraday Future FF91

A model Faraday Future FF 91 slibuje, že na něm by se dalo vydělat, protože s těmi parametry se bude líbit hodně milionářům. Vždyť má mít výkon 783 kW (1065 koní) a točivý moment 1800 N.m. Tedy doufejme, že toho dosáhne. Vždyť původní informace o dojezdu také byla přes 800 km. Teď už firma oficiálně říká, že to bude asi 500 km. Tak uvidíme, jestli nezmenší i ty výkonové parametry nebo také nesníží koeficient autonomního řízení. Původně měl vůz jezdit zcela sám, měl se tedy řadit do třídy 4. Jenže to je dnes zatím taková spíš problematická pohádka i pro největší tahouny trhu, jako jsou Tesla, Volvo nebo Uber.

Každopádně první vůz už má zkompletovanou karoserii. To, co je na obrázku, je hliníkový rám, který má na sobě 1500 nýtových spojů. Dovnitř je teď třeba nainstalovat veškerou elektrovýbavu, sedačky… Dělníci v americké továrně Hanford v Kalifornii mají co dělat, aby splnili to, co slíbili čínskému zachránci.

Reklama

Výběr článků

Načítám