Hlavní obsah

Jak rychle stoupá teplota v autě zaparkovaném na slunci? Změřili jsme to

Kolik stupňů může být v autě stojícím na slunci? Jedno jsme postavili na střechu nákupního centra jako při běžném doplňování domácích zásob, druhé parkovalo celý den, jako bychom šli do práce.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak rychle stoupá teplota v autěVideo: Novinky

 
Článek

Vždycky, když v tropickém počasí, jaké panuje v těchto dnech, nasedneme do auta zaparkovaného na slunci, je uvnitř výheň. Otvíráme okna a zapínáme klimatizaci, aby byla teplota co nejdříve snesitelnější.

Málokterý vůz však má uvnitř teploměr, který by nám po nastartování řekl, na kolik stupňů se interiér vyhřál. A proto jsme to ve středu 1. srpna vyzkoušeli – vzali jsme černé subaru jednoho z kolegů, zaparkovali na slunci a dovnitř pověsili teploměr.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Začátek měření

Když jsme přijeli na parkoviště, teplota vnějšího vzduchu byla 34 °C a teploměr ukazoval 30 °C. Než se podařilo vymyslet, kam ho umístit, aby nebyl na přímém slunci, a aby na něj zároveň dobře viděla kamera, vystoupal na čtyřicítku. To trvalo odhadem zhruba deset minut.

Za 17 minut na 50 stupňů 

Ve 12.56 jsme zapnuli natáčení a už za 17 minut teplota stihla vystoupat na zhruba 50 stupňů, jak ukazuje video úplně nahoře.

Ze zvědavosti jsme zkusili ještě jeden experiment – strčili jsme teploměr do auta, které bylo celý den zaparkované na slunci. Také bylo tmavé barvy, navíc s černou plátěnou střechou a trošku menším interiérovým prostorem.

Teploměr v něm ukázal 55 °C, tedy už ne o tolik víc, než stihla teplota vystoupat během půlhodiny v autě s obyčejnou, plechovou střechou. Ovšem, toto měření probíhalo po páté hodině odpolední.

Foto: Marek Bednář, Novinky

V autě zaparkovaném na slunci celý den ukázal teploměr 55 stupňů Celsia.

Podle experimentu, který jsme v redakci provedli před několika lety, teplota v autě na slunci může dosáhnout více než 60 °C. Takovou teplotu měl tehdy měřený vůz v 15 hodin, ve čtvrt na pět už teplota klesla na necelých 53 stupňů. [celá zpráva]

„Dospělý člověk nedokáže v létě za teplot kolem 30 °C vydržet v zavřeném vozidle déle než 15 až 20 minut. Pak by zřejmě následoval kolaps,” uvedl v minulosti k tématu Igor Sirota, mluvčí ÚAMK.

Americká studie hovoří až o 71 °C

Teplota okolo padesáti stupňů Celsia ovšem není největší vedro, jaké v autě může být. Výzkum Arizonské státní univerzity zjistil, že v autě zaparkovaném na přímém slunci může teplota vystoupat až na 71 stupňů.

U vozidel zaparkovaných na slunci během hodiny vystoupala teplota v průměru na 47 °C. Tento průměr pocházel z měření v sedanu střední třídy, ve velkém MPV a v malém hatchbacku.

Reklama

Výběr článků

Načítám