Hlavní obsah

Nové Volvo XC90 už nebude potřebovat řidiče

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2021 se představí nová generace Volva XC90. Mělo by být schopno samostatně převézt spícího řidiče z bodu A do bodu B. Má mít totiž autonomní řízení na stupni 4.

Foto: Volvo

Volvo XC90 bude už za tři roky jezdit samo.

Článek

Stupně samočinného řízení člení, jak významně se řidič podílí na řízení. Zatímco stupeň 1 je klasický adaptivní tempomat se sledováním jízdních pruhů, kdy řidič neustále musí sledovat cestu, mít volant v rukou a je stále zodpovědný za jízdu, na stupni dva už může sundat na čas ruce z volantu, ale musí stále sledovat silnici.

Stupeň 3 je vlastně dálniční autonomní řízení, kdy řidič na určitých druzích silnice (typicky dálnice) nemusí vůbec řídit a ani sledovat cestu, ale po upozornění musí být okamžitě připraven řízení převzít. Dostáváme se ke stupni 4, který to ještě rozvíjí, a zásah řidiče není potřebný. V nebezpečí dokáže takové auto bezpečně zastavit. Jediná podmínka pro fungování stupně 4 jsou vhodné klimatické podmínky (například nesmí hustě sněžit). Pátý stupeň pak už nemusí mít ani volant, vše už dělá elektronika sama.

Volvo oznámilo, že v roce 2021 už bude mít technologii pro stupeň 4. To znamená, že řidič v případě hezkého počasí bude moct na určitých silnicích sklopit sedadlo, zavít oči a zdřímnout si a Volvo XC90 ho doveze do cíle. Volantu a pedálů se zatím Volvo zbavovat nechce, na stupeň pět totiž ještě není infrastruktura připravená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám