Hlavní obsah

Legendární armádní Humvee má nástupce, po 34 letech

Novinky, maž

Americká firma AM General představila nástupce modelu High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, lidově Humvee), který byl do provozu uveden v roce 1984 a postupně upravován. Nový model má lepší jízdní vlastnosti a zejména balistickou ochranu.

Foto: AM General

Následník vojenského Humvee, model NXT 360

Článek

Nová generace má označení NXT 360 a pohání ji 6,5litrový přeplňovaný osmiválec o výkonu 250 koní (183 kW) a 624 Nm točivého momentu dostupných již od 1700 otáček. Převodovka je samočinná a má šest rychlostních stupňů.

AM General, tvůrce původního Humvee, neuvádí rozměry nové verze, připomeňme, že původní byla dlouhá 4,57 metru. Víme ovšem, že novinka má širší pneumatiky a užitečnou hmotnost 7,1 tuny.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Příslušníci iráckých sil rychlé reakce při bojích v Mosulu na svém humvee

Zajímavostí je, že NXT 360 lze objednat jako kit k již existujícímu Humvee, nebo si lze objednat kompletní vozidlo. Jeho cenu firma neuvedla, a vyjma armády tak jako tak objednat nepůjde.

Výraznější lepší balistická ochrana 

Výrazně byla proti původní verzi vylepšena balistická ochrana: karoserie i okna jsou neprůstřelná, splňují nejvyšší standard B7. Podvozek pak odolá výbuchu protitankové miny (vpředu Stanag 2A). Součástí dodávky je i kanon Hawkeye umožňující vypuštět 105mm střely s kadencí 8 střel za minutu.

Foto: Hummer

Hummer H1

Původní Humvee sloužil Američanům od roku 1984, zakázku na nástupe Jeepu Willys přitom americká armáda vypsala v roce 1979. HMMWV byl i laikům známý z operace Pouštní bouře, díky lobování tehdy ještě herce Arnolda Schwarzeneggera se začátkem devadesátých let dokonce prodával v civilní verzi coby Hummer H1.

Humvee nepoužívá jen americká armáda (sloužilo zde přes 30 000 těchto vozidel), ale i Afghánistán, Thajsko, Mexiko nebo Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám