Hlavní obsah

Legendární armádní Humvee má nástupce, po 34 letech

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma AM General představila nástupce modelu High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, lidově Humvee), který byl do provozu uveden v roce 1984 a postupně upravován. Nový model má lepší jízdní vlastnosti a zejména balistickou ochranu.

Foto: AM General

Následník vojenského Humvee, model NXT 360

Článek

Nová generace má označení NXT 360 a pohání ji 6,5litrový přeplňovaný osmiválec o výkonu 250 koní (183 kW) a 624 Nm točivého momentu dostupných již od 1700 otáček. Převodovka je samočinná a má šest rychlostních stupňů.

AM General, tvůrce původního Humvee, neuvádí rozměry nové verze, připomeňme, že původní byla dlouhá 4,57 metru. Víme ovšem, že novinka má širší pneumatiky a užitečnou hmotnost 7,1 tuny.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Příslušníci iráckých sil rychlé reakce při bojích v Mosulu na svém humvee

Zajímavostí je, že NXT 360 lze objednat jako kit k již existujícímu Humvee, nebo si lze objednat kompletní vozidlo. Jeho cenu firma neuvedla, a vyjma armády tak jako tak objednat nepůjde.

Výraznější lepší balistická ochrana 

Výrazně byla proti původní verzi vylepšena balistická ochrana: karoserie i okna jsou neprůstřelná, splňují nejvyšší standard B7. Podvozek pak odolá výbuchu protitankové miny (vpředu Stanag 2A). Součástí dodávky je i kanon Hawkeye umožňující vypuštět 105mm střely s kadencí 8 střel za minutu.

Foto: Hummer

Hummer H1

Původní Humvee sloužil Američanům od roku 1984, zakázku na nástupe Jeepu Willys přitom americká armáda vypsala v roce 1979. HMMWV byl i laikům známý z operace Pouštní bouře, díky lobování tehdy ještě herce Arnolda Schwarzeneggera se začátkem devadesátých let dokonce prodával v civilní verzi coby Hummer H1.

Humvee nepoužívá jen americká armáda (sloužilo zde přes 30 000 těchto vozidel), ale i Afghánistán, Thajsko, Mexiko nebo Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám