Hlavní obsah

Tahle motorka jezdí bez řidiče

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autonomních aut už jezdí po silnicích světa slušná řádka. Testují se a během několika let by prý měly být nasazeny opravdu ve velkém. Ale co motorky? Ty už se taky testují a skutečně též jezdí bez řidiče.

Vývoj motocyklu bez řidiče je určen hlavně pro zvýšení bezpečnosti jízdyVideo: AB Dynamicks

 
Článek

Společnost AB Dynamics už testuje motocykl BMW C1, který se po zkušební ploše pohybuje zcela bez řidiče. Testuje se jeho schopnost zatáčet, sledovat okolí, udržet stabilitu… Základem celého systému jsou součástky z RC modelů, ale samozřejmě jsou doplněny i mnohem vyspělejší technologií. Proto jde také o motocykl C1, který má střechu nad sedadlem, na kterou se vejde hromada senzorů.

Proč se ale takový motocykl testuje? To motorkáři jednou sednou na svůj stroj, sundají ruce z řídítek a motorka je odveze sama tam, kam chtějí? Nikoliv. Důvodem, proč AB Dynamics testuje tenhle systém, je vytvoření systémů, které by zabránily vážným nehodám motorkářů. Vždyť každý z nich je vojenskou terminologií „měkký cíl“ a jakákoli nehoda může mít fatální následky.

Vyvíjení systémů sledování okolí je tak důležitým prvkem pro budoucí ochranu jezdců. A testovat je bez řidiče, tedy bez prvku, který by mohl případné chyby korigovat, je práce o výrazný krok obtížnější, ale zato funkčnější. Takže zatím samořiditelné motorky nejsou na programu dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám