Hlavní obsah

Elektromobil Lamborghini možná nikdy nepřijede. Musel by zvládnout 300 km/h

Slavný výrobce supersportů ze Sant'Agaty Bolognese nepostaví elektrický supersport, dokud nebudou na světě baterie, se kterými vůz pokoří třístovku a zajede nejméně tři kola Nürburgringu. Také je překážkou nedostatek vzrušujícího zvuku.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Terzo Millennio (na snímku) možná nikdy nevznikne.

Článek

Lamborghini Urus bude existovat v hybridní variantě a bude to první vůz značky, který bude schopen jezdit i na elektřinu. „Bateriový” elektromobil, tedy takový, který jezdí jen a pouze na elektřinu, ale možná Lamborghini nikdy nevyrobí.

Na kongresu Automotive News Europe v italském Turíně to ve středu uvedl Maurizio Reggiani, technický ředitel automobilky Lamborghini. Vloni odhalený koncept Terzo Millenio tedy ještě dlouho zůstane jen konceptem. [celá zpráva]

Foto: Lamborghini

Lamborghini Terzo Millennio (koncept, 2017)

Zádrhel není v přesvědčení vedení, nýbrž v bateriích. „Naším cílem je přinést supersport a po stránce energie a výkonu dnes neexistují dostatečné baterie,” řekl Reggiani.

Baterie, které by mohl dostat elektro-supersport Lamborghini, by musely dokázat vyvinout dostatek proudu k tomu, aby se vůz rozpohyboval na rychlost nad 300 km/h. Zároveň by musely zvládnout nejméně tři kola Nürburgringu; ač to web Automotive News nespecifikuje, předpokládáme, že je myšlena zhruba dvacetikilometrová Severní smyčka.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Terzo Millennio (koncept, 2017)

Další překážkou je podle Reggianiho zvuk. Je „druhým zásadním bodem, na který se díváme,” uvedl. Elektromotory podle něj nedokážou přinést vibrace a zvuk, které přidávají řízení supersportu na vzrušení. „Supersport je emoce,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám