Hlavní obsah

Kvůli emisním limitům si nekoupíte nové modely Porsche, fabie jsou vyprodané

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního zářijového dne začne platit nová emisní norma Euro 6c, kterou musí splňovat všechna nově prodávaná vozidla. Některé automobilky nestihly zhomologovat všechny varianty motorů a převodovek, musíte se proto spokojit se skladovými vozy. Platí to například pro vozy Porsche či Škodu Fabii, která je aktuálně vyprodaná.

Foto: Porsche

Porsche 911 Carrera GTS (2017)

Článek

Přísnější emisní norma Euro 6c „zlikvidovala” některé výkonnější motory – například z BMW M3 nebo Subaru WRX STI. [celá zpráva]

U nových automobilů lze ještě do září 2019 uplatňovat normu Euro 6c, poté nastupuje přísnější Euro 6d-Temp, kterou již letos musí plnit zcela nové modely. Proto automobilky urychleně homologují, aby to stihly ještě před letošním zářím.

Plnit dočasnou normu Euro 6d ale můžete už nyní a u některých automobilek (třeba Mercedes, PSA, Toyota, Suzuki nebo Honda) už některé modely nabízejí homologované na normu Euro 6c, respektive Euro 6d-Temp.

Foto: Petr Horník, Právo

Audi SQ7

Nové vozy Porsche nelze dočasně koupit, jen skladové „zásoby”

Například Porsche nyní neumožňuje nakonfigurovat žádný z nabízených modelů, musíte se spokojit se skladovými zásobami, nebo počkat do září.

Modelová řada Porsche zůstane zachována, všechny benzínové motory ale dostanou filtr pevných částic. A musí se nově zhomologovat, což je časově náročný a celkově velmi složitý proces.

„Společnost Porsche upravuje svou modelovou řadu na základě nového testovacího cyklu WLTP, aby bylo možné dosáhnout souladu s budoucími emisními normami,” uvedla pro Novinky tisková mluvčí českého zastoupení Zuzana Joklová.

V porovnání s dosavadní metodikou EU trvá jízdní cyklus WLTP o deset minut déle a vozidlo v něm stojí pouhých 13 procent celkové doby (metodika EU: 23,7 %). Délka celého cyklu činí cca 23 kilometrů, což je více než dvojnásobek v porovnání s jízdním cyklem EU o délce 11 kilometrů. WLTP zahrnuje vyšší rychlost jízdy až 131 km/h (metodika EU: 120 km/h), průměrná rychlost jízdy vzrostla na 46 km/h (metodika EU: 34 km/h) a vozidla jsou v průběhu testu vystavována výraznějším změnám v rychlosti jízdy.

„V důsledku toho je dočasně zavedeno omezení limitované modelové řady. Pro trhy, kde platí evropské zákony týkající se emisí, se budou vyrábět a dodávat pouze vozidla na základě již existujících objednávek zákazníků, dokud výroba vozidel bez filtru pevných částic neskončí,” dodala.

Fabie jsou vyprodané

Nekoupíte si ani Škodu Fabii či Octavii RS. Fabie jsou vyprodané z důvodu naplnění veškerých výrobních kvót alokovaných pro ČR (problém s novou emisní normou se tak fabie týká jen částečně), dočasně nebude možné konfigurovat některé volkswageny. Nekoupíte si ani Audi SQ5 a SQ7, respektive se musíte spokojit výhradně se skladovými vozy od dealerů.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia Combi (2018)

„V tuto chvíli vynakládáme velké úsilí, aby všechny modely a jejich karosářské verze byly včas otestovány a řádně verifikovány, aniž bychom ohrozili dodací lhůty. S ohledem na šíři modelového portfolia značky nutnost testovat a měřit celou modelovou paletu vozů včetně jednotlivých karosářských variant, kombinací motorů a převodovek však může dojít k dočasným krátkodobým výkyvům v nabídce i v on-line konfigurátoru vybraných modelů,” uvedl pro Novinky Vítězslav Pelc z tiskového oddělení automobilky Škoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám