Hlavní obsah

Start-up Rivian slibuje rychlejší a levnější konkurenci pro Teslu Model X

Firma Rivian existuje už devět let, ale až v příštím roce se máme dočkat jejího prvního automobilu. Má stát méně než Tesla Model X, ale má mít lepší dojezd i zrychlení. Bude se vyrábět v továrně po jiné automobilce.

Foto: Rivian

Rivian si vyvíjí vlastní baterie.

Článek

Snad všichni, kteří se zabývají světem motorismu, znají automobilku Tesla. Staví velmi výkonná elektroauta, která jsou také velmi drahá. Ve své cenové hladině prakticky nemá konkurenci, dokud nebude k mání Lucid Air nebo Porsche Mission E. [celá zpráva]

Firma Rivian, která v tichosti existuje už devět let, se nyní nechala slyšet, že její SUV a pick-up truck budou ve všem lepší než Tesla Model X. Oba vozy, přesněji dvě verze jednoho auta, mají přijít na trh v roce 2019, píše web InsideEVs.

Parametry, kterých Rivian chce dosáhnout, jsou skutečně ohromující. Základní model má mít 80kWh baterii, se kterou má dojezd činit 320 kilometrů. O silnější verzi světu sdělila informaci o výkonu a dojezdu – 810 koní a více než 720 kilometrů.

Zrychlení jako nejlepší supersporty, cena hluboko pod Teslou

Pick-up truck má umět vyjet 45° stoupání a jeho brodivost má být rovný metr. Zároveň ale má zrychlit z nuly na „americkou stovku”, tj. 60 mph, resp. 97 km/h, za 2,8 vteřiny.

Přesný ceník na světě není, ale podle automobilky se mají ceny pohybovat mezi 50 a 90 tisíci dolary (1,1–2 milióny korun), což je výrazně méně, než stojí Model X – ten se v USA pohybuje mezi 89 a 140 tisíci dolary (2–3,1 miliónu korun).

Auta mají být vyráběna v továrně ve městě Normal v americkém státě Illinois, kterou opustilo Mitsubishi. Rivian ji koupil vloni v lednu. K dosažení maximálního počtu vyrobených kusů bude prý potřebovat zhruba 1000 zaměstnanců.

Může se vám hodit na Garáž.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám