Hlavní obsah

Toyota plánuje prodej aut, která spolu budou komunikovat

Novinky, fra

V roce 2021 by měla auta v USA spolu komunikovat. Toyota už je připravená na to, aby zavedla technologii vzájemné komunikace automobilů do praxe. Zatím je ale ticho a čeká se, co na to americké úřady.

Foto: General Motors

Komunikace mezi vozidly

Článek

Toyota už od roku 2015 provozuje v Japonsku více než 100 000 vozidel, která spolu „mluví”. Pomocí komunikace krátkého dosahu dokážou vozy spolu sdílet informace o cestě. Takže když někde nastane na silnici problém, okamžitě o něm nejbližší vozidlo spraví všechna okolní auta, která pak mohou reagovat na danou situaci. Kupříkladu pokud se auto nabourá, oznámí to všem autům kolem a ta upraví data v navigacích, aby nehodu objela.

V USA už v roce 2016 Obamova administrativa navrhovala, aby se regulátoři dopravy (například americký úřad pro bezpečnost dopravy NTHSA) a výrobci dohodli na společném postupu k této technologii, aby byla jednotná a všechny vozy spolu tak dokázaly komunikovat. Auta mají v USA dokonce vyhrazenou frekvenci 5,9 GHz, a to dokonce už od roku 1999! Jenže čtyři roky od Obamovy iniciativy, které byly dány jako mezní, se určitě nestihnou. NTHSA sama přiznává, že v tomto ohledu nebylo podniknuto prakticky nic, a žádná dohoda se neočekává ani do konce tohoto roku.

Toyota tak hodlá už v roce 2020 nasadit vlastní systém, který by mohl prostě otevřít vrátka, která byla dosud zavřená. K němu by se pak mohli přidat ostatní výrobci.

Dnes v USA nabízí komunikaci vehicle-to-vehicle pouze jediné auto – Cadillac CTS. Ovšem to si jaksi nemá s kým „povídat”. A tak byl pilotní projekt i u koncernu GM zatím zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám