Hlavní obsah

BMW M3 a M550i skončí dříve, než se čekalo. Kvůli přísnějším emisním normám

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s přechodem na přísnější emisní normy, označované jako Euro 6c, se některé motory dočkají pozastavení výroby, respektive prodeje. Je mezi nimi i motor S55 z BMW M3 a rovněž dvakrát přeplňovaný osmiválec z modelu M550i xDrive.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Stávající BMW M3

Článek

Přechod na nový testovací cyklus WLTP ukončí kariéru některých převážně vysoce výkonných modelů. Pro automobilky jde často o modely, které mají malé prodeje, a upravení motorů tak pro ně není prioritní.

Netýká se to jenom BMW, kvůli přísnějším emisím se nebude vyrábět ani Subaru WRX STI. Od prvního září totiž začíná platit nová emisní norma Euro 6c, kterou už 300koňový přeplňovaný plochý čtyřválec s kódem EJ25 neplní. Importér nicméně využije možnost doprodeje skladových vozů, dle legislativy tak může zbývající zásoby prodávat ještě rok. [celá zpráva]

„Některé modely, které měly být v blízké době tak jako tak krátce přerušeny, byly proto postupně vyřazeny o něco dříve, než bylo plánováno – např. BMW M3. Takové modely budou pak vybaveny aktualizovanou technologií při příchodu nové generace modelu. Jednoduchá instalace filtru částic nestačí,” uvedl na dotaz Novinek tiskový mluvčí českého zastoupení BMW David Haidinger. BMW M4 ve verzích kupé a kabrio se ale nadále vyrábět budou.

M550i čeká dočasné přerušení výroby

V případě osmiválcového BMW M550i xDrive (340 kW/462 koní) dojde k dočasnému přerušení výroby v květnu. Podle automobilky tento model bude vybaven novou technologií, zahrnující mj. filtr pevných částic, a později se bude prodávat.

Foto: Ladislav Levín, Novinky

BMW M550i XDrive

Na trzích, kde jsou jiné emisní předpisy – například v USA, kde mnichovská automobilka prodává nejvíce aut – se M550i bude dále normálně prodávat, upozorňuje BMWBlog.com.

Od září 2018 se budou filtry pevných částic postupně montovat do všech benzínových modelů, kromě BMW i3 s REX.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám