Hlavní obsah

Nehoda na D1 pohledem řidiče kamiónu: nízká viditelnost, vysoká rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dnech došlo kvůli sněžení k poměrně vysokému počtu nehod na dálnici D1. Video, které si můžete pustit níže, ukazuje jednu z nich pohledem řidiče kamiónu.

Foto: Profimedia.cz

Hromadná nehoda u Větrného Jeníkova (na snímku) zablokovala dálnici D1. Na videu se můžeme podívat na jinou nehodu ze stejného dne.

Článek

Podle souřadnic v dolní části videa jsme dohledali místo – je to u motorestu Rohlenka mezi sjezdy 203 a 210, tedy nedaleko Brna.

Na videu jede kamión rychlostí okolo 80 km/h v mlze a po dálnici částečně pokryté sněhem. Z vysílačky slyšíme mimo jiné „uwaga, uwaga” – polsky „pozor, pozor” – po pár desítkách vteřin kamión dojede k tomu, na co dost možná hlas ve vysílačce upozorňoval.

Nebudeme chodit kolem horké kaše – kamión nedobrzdil a v rychlosti okolo 30 km/h narazil do stojícího Volkswagenu Polo. Poslal ho do octavie, která stála před ním, a obě auta do vedle stojící dodávky. Nechceme hanět řidiče kamiónů, jejich práce je extrémně náročná a nevděčná, ale že tento konkrétní nepřizpůsobil rychlost podmínkám, je více než pravděpodobné.

Všimněte si také, jak se po nárazu chovají lidé z nabouraných aut. Nevědí, že během chvíle může přijet a do stojících vozů narazit další kamión, postávají mezi auty a nikdo se nehrne za svodidla do svahu, jak by bylo rozumné.

Podobná situace se přes nastávajícím víkendem může snadno opakovat – do České republiky dorazil orkán, který přinesl sníh a náledí. [celá zpráva]

Pokud se ocitnete v podobné situaci, doporučujeme co nejdříve utéci za svodidla a počkat tam, dokud bude hrozit riziko, že vás rozmáčkne jiné auto.

Můžeme přidat ještě jedno video, sdílené na Facebooku také Michalem Janotkou. Tentokrát vidíme 99. kilometr dálnice D1 z osobního vozu, jehož rychlost byla přiměřená – řidič dokázal bezpečně zastavit bez nehody, a ještě s docela velkou rezervou.

V následujících vteřinách bohužel do nabouraných aut narazí další dva kamióny, i do „kamerového” vozu později někdo nabourá. Ukazuje to na smutnou pravdu, že ač sami můžete jet bezpečně, jak chcete, pořád jste v určitých situacích odkázáni na to, jak bezpečně jedou ostatní.

Reklama

Výběr článků

Načítám