Hlavní obsah

Legendární Lada Niva vs. Audi: kdo vyhraje přetahovanou na sněhu

Audi svůj systém Quattro stále vylepšuje. Naopak Lada Niva se vyrábí už léta v podstatě beze změn, takže asi bude skvělá tak, jak je. Jak tedy může dopadnout jejich přetahovaná na sněhu? Abyste to nezkoušeli doma, existuje pro vás video. A možná se budete divit.

Foto: Lada

Ilustrační foto

Článek

Mezi našimi čtenáři bychom jistě našli příznivce jak pro systém pohonu všech kol s názvem Quattro německé automobilky Audi, tak i pro legendární ruský offroad Lada Niva. Audi umí překonat Nivu v řadě aspektů, stejně tak Niva překoná jakékoli Audi v něčem jiném.

Reálný způsob, jak nějaké Audi s Nivou přímo porovnat, nabízí představované video. Pravděpodobně Audi S6 generace C5 se pustilo do přetahované s Nivou na terénních pneumatikách, se zvýšeným podvozkem a „šnorchlem” - sáním vyvedeným nad čelní sklo.

Takové klání může dopadnout různě podle toho, jak který řidič umí řídit, jaké má které auto pneumatiky a na jakém povrchu se vše koná. Tedy zkrátka, jakou přilnavost bude které auto mít. V tomto případě se bojuje na zasněženém asfaltu.

Audi S6 a Lada Niva mají společné jen to, že mají motor, volant a čtyři kola. To je všechno. V tomto případě mělo Audi přilnavosti více, takže zvítězilo; výkon není tolik podstatný.

Nevíme, jaké mělo Audi pneumatiky, ale pravděpodobně šlo o zimní gumy, které se na sněhu ukázaly být lepší než terénní pneumatiky Nivy s velkými dezénovými bloky. Svou roli jistě hrála i hmotnost - Audi S6 dané generace váží zhruba 1,8 tuny, Niva váží okolo 1,2 tuny a offroadové úpravy jistě 600 kg nepřidaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám