Hlavní obsah

Nvidia dodá mozek do autonomních vozů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

V americkém Las Vegas je v plném proudu největší veletrh spotřební a výpočetní elektroniky CES 2018. Vedle nejrůznějších počítačových vychytávek je k vidění i celá řada automobilových novinek. Například společnost Nvidia nastínila, jak bude vypadat budoucnost autonomních vozů.

Foto: Profimedia.cz

Stánek společnosti Nvidia

Článek

Nvidia je aktuálně největším výrobcem grafických karet na světě, velké úsilí však vyvíjí i v oblasti umělé inteligence a strojového učení.

Již několik let se věnuje také automobilovému průmyslu. Například v roce 2015 představila mobilní čip Tegra X1, který byl ještě před nejrůznějšími tablety a konzolemi instalován právě do automobilu.

Foto: mif, Novinky

Čip Tegra X1 nabídne stejný výkon, jako měl v roce 2000 nejvýkonnější superpočítač na světě.

Foto: mif, Novinky

Tegra X1 má sloužit také v automobilovém průmyslu. Na snímku je palubní deska postavená právě na tomto čipu.

Výkon tohoto čipu byl v autech využitelný hned v několika oblastech. Kromě klasických multimediálních funkcí a navigace se staral také o převod textu na řeč v reálném čase. Byl tak schopný číst došlé SMS zprávy a e-maily v reálném čase.

Inteligentní systém s novým čipem zvládl rozpoznat člena domácnosti, který auto právě řídí, a automaticky podle toho nastavil jednotlivé funkce vozu.

Partnerství s Volkswagenem

Na letošním ročníku veletrhu CES o sobě dává Nvidia vědět znovu, oznámila zde totiž partnerství s automobilkou Volkswagen. V rámci něho bude vyvíjen nový mozek pro autonomní vozy.

Podniky se přitom netají tím, že v rámci nového systému chtějí pracovat se systémy umělé inteligence. „Díky spolupráci s Nvidií může Volkswagen učinit velký krok do budoucnosti,“ prohlásil Herbert Diess, který v koncernu Volkswagen řídí právě značku VW.

„Chceme, aby nová generace automobilů byla bezpečnější a komfortnější než dosavadní vozy. A právě o to se budeme snažit ve spolupráci s Volkswagenem,“ doplnil šéf a zakladatel Nvidie Jensen Huang.

Hromada automobilových novinek

Automobilových novinek je na veletrhu CES daleko více. Například čínská automobilka Byton se zde pochlubila konceptem svého chystaného modelu. Ten zaujme 49palcovou obrazovkou uvnitř a biometrickým otevíráním vozu. [celá zpráva]

Foto: Byton

Byton Concept (2018)

K vidění byla i nová navigace od společnosti Garmin. Ta je zajímavá především tím, že dokáže plánovat cestu nejen podle dopravních informací, ale také s ohledem na aktuální předpověď počasí. [celá zpráva]

Nová navigace Garmin má v sobě informace o počasí i možnost měnit trasu přes wi-fiVideo: Garmin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám