Hlavní obsah

Jak vznikají propadliny v silnicích? Důvod je překvapivě banální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tzv. „sinkholes” se nevyhýbají ani městům v zemích jako USA nebo Japonsko. Aby se podmínky pro propadlinu vytvořily, stačí prasklina v potrubí, kterou bude voda vymílat zeminu. Asfalt bývá většinou to poslední, co povolí.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

V listopadu 2016 se takto propadla silnice ve Fukuoce v Japonsku.

Článek

Propady země v městských oblastech jsou poměrně děsivým fenoménem, protože se dlouho neděje nic - a najednou se rozevře země a polyká auta, lidi, domy. Přesto jsme byli svědkem podobných událostí nejen v rozvojových zemích, ale i ve Spojených státech nebo v Japonsku. [celá zpráva]

Příčinou propadlin, v angličtině známých pod pojmem „sinkhole”, není nic jiného než voda. V případě propadlin ve městech to je voda z prasklého potrubí či stoky, která postupně vymílá okolní zeminu a odnáší ji pryč.

Asfalt ulice bývá to poslední, co drží pohromadě. Jenže pod asfaltovým kobercem není nic, co by ho drželo. Takže se jednoho dne prostě propadne a v ulici zeje obrovská díra.

Může to trvat pár dnů, ale i několik let

Vytvoření propadliny může trvat dny nebo i roky - podle množství vody, které místem protéká. Jak to funguje, ukazuje video níže. Jistě, díváme se v něm na neudusaný písek a místo asfaltu je lepicí páska, ale princip skutečných propadlin je úplně stejný.

Video bylo zveřejněno na facebookové stránce Institutu dopravních inženýrů Univerzity Jižní Kalifornie, který sestříhal delší video kanálu Practical Engineering na YouTube.

Posted by USC Institute of Transportation Engineers on Wednesday, 28 June 2017

Reklama

Výběr článků

Načítám