Hlavní obsah

Tesla v Číně otevřela světově největší stanici rychlonabíječek

Novinky, maž

Americký výrobce elektromobilů Tesla otevřel celosvětově největší místo s rychlonabíječkami. V čínské Šanghaji je v podzemní garáži umístěno 50 superchargerů, dosud si prvenství v jejich počtu na jednom místě drželo Norsko – mělo jich 20.

Foto: Tesla

Tesla Supercharger

Článek

Tesla v Kalifornii buduje místo se 40 rychlonabíječkami, což je jednou tolik, než kolik činil dosavadní rekord v Norsku. Právě otevřený Supercharger v Šanghaji ale v podzemní garáži nabídne ještě větší počet nabíječek – 50.

Dvě rychlodobíjecí stanice jsou již i v České republice, na 90. kilometru dálnice D1 (Humpolec-Vystrkov). Zde je šest stojanů, jedna 120kWh nabíječka je pak ve Vestci nedaleko Prahy.

Rychlonabíječka výrazně zkracuje čas dobití elektromobilu. Ze čtyř hodin umí nabití zkrátit v ideálním případě na pouhých 30 minut. Po celém světě je 1032 nabíjecích středisek s celkem 7320 nabíječkami. Ty fungují nonstop, za deště či sněžení, samotné dobití se celkem logicky platí. U Humpolce, kde nabíječku provozuje E.ON, to je dobití na 22 kW – 1,52 koruny za jednu minutu nabíjení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám