Hlavní obsah

Toyota skončí s naftovými motory

Japonská Toyota se rozhodla k razantnímu kroku. Postupně přestane nabízet naftové motory ke svým modelům a nahradí je hybridními benzínovými jednotkami.

Foto: Toyota

Toyota Avensis měla silné zastoupení naftových agregátů.

Článek

Velké tažení proti naftovým spalovacím agregátům pokračuje. Další automobilka už vyhlásila jejich konec. Po Volvu je to Toyota. Toyota, která si zakládala na svých dieselových jednotkách, na jejich účinnosti s nízkými emisemi. Toyota, která ale měla také velké problémy s několika výrobními řadami nafťáků a která tlačí kupředu moderní hybridní techniku, jak to jen jde.

Výkonný viceprezident automobilky a šéf Toyoty pro Evropu Didier Leroy se rozpovídal v časopisu Auto Express. Prý to nebude okamžitě, ale postupně se nové a nové modely už neobjeví s naftovými verzemi. Příkladem budiž Toyota Yaris nebo C-HR, které už dnes nemají takovou možnost. A bude jich víc.

Toyota C-HR, vizuálně zvláštní hybrid už prošel i redakčním testem. [celá zpráva]

Foto: LL, Novinky

Toyota C-HR hybrid

Náhradou budou hybridní pohonné jednotky, jaké dnes nasazují právě do většiny modelových řad. Ovšem úplné odstřižení nebude možné už z toho důvodu, že firma dnes prodává i taková auta, která prostě naftový motor přímo vyžadují – jde například o terénní Land Cruiser a pickup Hilux nebo dodávky Proace. Ale s rozvojem hybridizace očekáváme, že tyto poslední bašty naftových motorů padnou.

Kdy to bude? Oficiální termín vám nikdo zatím neřekne. Ale lze ho odvodit od termínů zpřísňování emisních norem Euro a zákazů prodejů automobilů se spalovacím motorem na některých trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám