Hlavní obsah

Tesla postaví v Číně továrnu, bude ji kompletně vlastnit

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce elektromobilů Tesla postaví v Šanghaji vlastní výrobní závod. Půjde o první továrnu zahraniční automobilky, kterou bude mít 100procentně ve svém vlastnictví.

Foto: (C) Hannibal Hanschke, Reuters

Článek

Až dosud Čína zahraničním automobilkám povolovala vyrábět na svém území jen v rámci společných podniků s domácími partnery. Výroba v šanghajské zóně volného obchodu, která vznikla v roce 2013, ale znamená, že na ni bude uplatňováno dovozní clo 25 procent.

Tomu se americký výrobce sice nevyhne, náklady mu ale klesnou díky tomu, že se přesune blíž jak k dodavatelům, tak i k zákazníkům. Mohl by tudíž snížit cenu svých automobilů pro čínský trh, kde jsou nyní jeho vozy zhruba o 50 procent dražší než auta domácí provenience.

Čína, která je největším automobilovým trhem na světě, chce výhledově úplně zakázat prodej aut se spalovacím motorem. Do roku 2025 by se elektromobily měly na prodeji osobních aut podílet minimálně pětinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám