Hlavní obsah

Extrémně bezpečné auto budoucnosti? Flesby II je z pěny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyoda Gosei je firma, která dodává plasty a pryž pro automobilový průmysl. Na autosalon v Tokiu přiveze ale koncept vlastního vozu. Bude z pěny.

Foto: Toyoda Gosei

Toyoda Gosei Flesby II

Článek

Baculatá karoserie Flesby II je vizí, jak by mohlo vypadat extrémně bezpečné auto pro svět v roce 2030. Nejde ani tak o tvary a vzhled. Jde o materiál, ze kterého jsou vyrobeny povrchové panely. Jde o e-rubber, tedy o jakýsi pěnový plast. Je dostatečně měkký, aby zabránil při kolizi s chodcem jeho zranění. Krytá jsou i kola, aby se pod ně nic nedostalo. Pěnový materiál má navíc výhodu tu, že lze do něj jednoduše vměstnat LED diody tak, aby nepřekážely na karoserii. Takže auto může komunikovat s okolím pomocí signálů.

Foto: Toyoda Gosei

Toyoda Gosei Flesby II

Ale to není všechno. Toyoda Gosei ukáže i vlastní koncept interiéru pro semi-autonomní vozy, kde volant v případě přepnutí do automatického režimu zajede i se sloupkem do přístrojové desky a vlastně obemkne kapličku přístrojů. Také tu bude ukázka přední části auta, které bude mít v sobě zabudovaná speciální světla. Ta budou vlastně takovým komunikačním prostředkem mezi vozem a ostatními účastníky silničního provozu. Mají dávat najevo, že auto je buď řízeno řidičem, nebo jede v autonomním režimu a co v následující chvíli auto udělá.

To je jeden z největších problémů budoucnosti a mnoho značek se jím nějakým způsobem zabývá. Nedávno jsme vám třeba ukázali, že u Fordu se řidiči převlékají za sedačky a pozorují chodce, jak reagují na signály z testovacího auta, které má vypadat jako autonomní. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám