Hlavní obsah

Partisan: stoletá záruka na armádní vozidlo

Možná i vy, když jste si kdysi na základní škole kreslili autíčka, vzali jste do ruky pravítko a vytvořili něco podobného, jako je tenhle vůz Partisan. Hranatý, pravoúhlý, jednoduchý. A v tom to je.

Foto: Partisan

Partisan One

Článek

Jenže zatímco vy jste tenhle návrh na čtverečkovaném papíru zahodili, Dr. Juri E. Postnikov nikoliv. Ten namaloval auto, které by mělo výrazně upřednostňovat funkčnost nad designem, jednoduchost nad pohodlím a životnost nad vším ostatním.

Prostě tohle auto není nic jiného než jeden ohromný prostorový rám z obdélníkových ocelových jeklů. Kde je zapotřebí něco připevnit, prostě se to přišroubuje na předem dané otvory. A to včetně předního skla, které jen pro potřeby izolace má pod sebou těsnění. Panty dveří nejsou žádné velké vychytávky kinematiky. Jsou to pořádné navařené čepy v držácích. Nás ale zaujal hlavně mechanismus klik dveří. Tady žádné nejsou a dveře drží „gumicuk”.

Foto: Partisan

Partisan One

Foto: Partisan

Partisan One

Vozidlo je 4,4 metru dlouhé a při krátkém rozvoru by mělo mít vynikající průchodnost terénem. Ostatně světlá výška je 360 mm.

Co je pod kapotou (tedy jestli se tomu dá říkat kapota)? To majitel a případný výrobce terénního vozu neuvedl. Sám označuje auto jako multifunkční, které dokáže v útrobách nést jakýkoli v současnosti vyráběný motor. Stejně tak označuje celou konstrukci vozu za natolik jednoduchou, že je možné lehce mít auto jako třídveřové, pětidveřové, kabriolet, pickup, multifunkční podvozek nebo s pohonem 4x4 nebo 6x6… Výhodou je, že tento vůz se vejde v počtu pěti kusů do standardního armádního přepravního kontejneru.

Foto: Partisan

Partisan One

Foto: Partisan

Partisan One

Auto zatím není ve výrobě. Ale kdyby bylo, Partisan jej díky jednoduché konstrukci považuje prakticky za nezničitelný. V armádě by mohl pracovat padesát let a více, aniž by musel být nějak zásadně opravován. „Dáváme na naše vozidlo záruku sto let, tedy na díly, které dodá naše výroba.“ Takže samozřejmě to neplatí na motor a další díly, které jsou z třetí strany, ale zatím to je opravdu nejdelší záruka, se kterou jsme se setkali.

Reklama

Výběr článků

Načítám