Hlavní obsah

Polovina Čechů nepozná zimní pneumatiku, přezouvají skoro všichni

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět z deseti českých motoristů před nástupem zimy přezouvá pneumatiky. Mezery ale Češi mají v rozpoznání zimních plášťů, zjistil pro Barum výzkum společnosti STEM/MARK.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Třetina z dotazovaných má nesprávně za to, že předepsaná minimální hloubka zimního dezénu je menší než 4 mm. Méně než polovina, konkrétně 45 % respondentů vědělo, že plášť vyvinutý jako zimní je vždy označen tzv. Alpským symbolem: sněhovou vločkou ve stylizovaném horském masivu (viz foto níže).

Výzkum proběhnul na 443 respondentech. Pozitivní je, že 90 procent dotazovaných na základě ročního období přezouvá na zimní/letní pláště. Minimální hloubka dezénu u osobních vozidel do 3,5 tuny jsou 4 mm.

Foto: Novinky.cz s použitím archivu výrobce

Zimní vločka a stylizovaný horský masiv - jednoduchý indikátor, že jde o zimní pneumatiku.

Znak M+S (mud + snow, bláto a sníh) mají na sobě napsané i některé celoroční pláště nebo terénní pneumatiky. Zimní pneumatika má také jinou, měkčí směs (to ale na první pohled nerozpoznáte), dezén je ale výrazně odlišný - zatímco letní pneumatika má rovné drážky, u zimní se zjednodušeně řečeno sbíhají do středu pneumatiky.

O tom, jakou alchymií je namíchání správného vzorku pro pneumatiku se můžete dočíst z naší reportáže z Laponska. [celá zpráva]

Zimní pneumatiky jsou v Česku od roku 2011 povinné - konkrétně od 1. listopadu do 31. března. Použití zimních pneumatik přinesl zákon č.133/2011 Sb. Podle něj je povinnost zimního obutí i v případě, že lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. V praxi to znamená, že pokud je v prosinci 15 stupňů Celsia a sucho, nemusíte mít na vozidle zimní pneumatiky. To se hodí pro lidi, kteří jezdí sporadicky, jinak je samozřejmě více než vhodné zimní/letní pneumatiky používat.

Anketa

Poznáte na první pohled zimní pneumatiku od letní?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1298 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám