Hlavní obsah

Gigant od Fordu může být luxusní jako limuzína

Představte si, že sedíte v autě, které zrovna na valníku táhne třeba nakladač. A najednou je vám horko, tak si nastavíte, že sedadlo začne pěkně odvětrávat, rádio si spojíte s mobilem a něco pěkného si pustíte… A nebojíte se, protože adaptivní tempomat hlídá bezpečnou vzdálenost auta před vámi.

Foto: Ford

Ford F-450 Limited

Článek

A tohle všechno a mnohem víc si můžou dovolit zákazníci Fordu, který připravil speciální luxusní verze svých těžkých strojů Ford F 450 (nutno podotknout, že ty menší už to mají dávno). Přesto taková míra luxusu u vozidel, které mohou táhnout přívěs o hmotnosti vyšší než 10 tun je opravdu neobvyklá.

Luxusní verze F-450 Limited má ve své výbavě všechno, co má kdejaký luxusní vůz nejvyšší třídy. Vezměme to třeba od těch elektronických pomocníků – adaptivní tempomat jsme už zmínili, pak je tu sledování mrtvého úhlu, udržování vozidla v jízdním pruhu, 360° kamera pro sledování okolí vozu, asistent pro navádění přívěsu apod.

Z těch luxusních jmenujme velkou panoramatickou prosklenou střechu, kožené dvoubarevné čalounění sedaček, volantu, kusů přístrojovky apod. V semiši pak je třeba strop. Nejlepší audio je samozřejmostí, ale samozřejmostí není třeba vyhřívání a odvětrávání sedadel, vyhřívání volantu, dřevěné obložení přístrojovky… To je na auto, které podle tiskové zprávy Fordu utáhne na přívěsu bojový letoun F-35, docela zajímavé.

Foto: Ford

Ford F-450 Limited

Foto: Ford

Ford F-450 Limited

A cena? Ta začíná v přepočtu někde na 1,9 miliónu korun a podle výbavy se může vyšplhat i klidně na 2,2 miliónu.

A proč to všechno? Ford nedávno ohlásil, že u některých modelů omezí výrobu, protože prostě nejsou žádané. Mezi ně patří třeba Ford Mustang. Ale nikoliv Ford F-150 nebo právě F-450. Tady poptávka raketově roste a auta s naftovými osmiválci (zde s výkonem 328 kW a točivým momentem 1254 Nm) jdou na odbyt naprosto skvěle. Přitom tato nejtěžší řada má zajímavou statistiku – 50 % všech jejích prodaných vozů je v nejvyšší výbavě, včetně speciálních edicí, jako je Lariat, King Ranch nebo Platinum Series.

Foto: Ford

Ford F-450 Limited

Foto: Ford

Ford F-450 Limited

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám