Hlavní obsah

Tesla kvůli hurikánu Irma na dálku prodloužila dojezd svých aut

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako technicky neproveditelné přání, ale skutečně se to stalo. Americký výrobce elektroautomobilů Tesla majitelům na Floridě přes internet „odemkl” u svých modelů X a S maximální kapacitu baterií, a to 75 kWh.

Foto: Tesla

Tesla Model S

Článek

V automobilovém světě je běžné, že firma vyrábí dvě verze téhož motoru, které se liší cenou a výkonem. Samotný technický základ je ale zcela totožný a mění se pouze naprogramování řídicí jednotky. Něco podobného používá americká Tesla u svých modelů S a X 60, respektive 60D.

Ty mají baterii o udávané kapacitě 60 kWh, ve skutečnosti jde o 75kWh verzi, která je softwarově upravená a zákazník si může zaplatit za odblokování na plný výkon, což lze provést během několika minut i na dálku.

Tesla nyní všem majitelům z Floridy, i těm, kteří o tom nevěděli, bezplatně odblokovala baterie jejich elektromobilů, což přineslo delší dojezd o zhruba 65 km. Standardně tato operace stojí 2000 dolarů, tedy cca 43 tisíc korun. Podle CNN je zvýšení výkonu baterie pouze dočasné a přestane platit 16. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám