Hlavní obsah

Pozor na losy, letos už auta na Šumavě srazila tři

Novinky, maž

Na Šumavě dle statistik došlo už ke třetímu střetu losa s motorovým vozidlem. Vzhledem k velikosti tohoto zvířete i jeho specifickému chování bývají následky pro zvěř fatální, v ohrožení je i posádka vozidla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důležité je předvídat a při jízdě v lesních úsecích předpokládat možný střet se zvěří a přizpůsobit tomu svou jízdu. Ke střetům nejčastěji dochází v brzkých ranních nebo naopak v pozdních nočních hodinách. Na českých silnicích vám do cesty nejčastěji skočí srna, divoké prase nebo jelen. V šumavských lesích to může být los, který byl ve střední Evropě ve středověku vyhuben, nyní ale desítky kusů žijí na Šumavě.

Střet s losem bývá nepříjemný pro všechny účastníky: samec losa totiž váží 450 kilogramů a je vysoký až 230 centimetrů. Losy nelze chovat ve velkých stádech, jde o vcelku umíněná zvířata, která se i specificky chovají – na silnici například nahodile nepřebíhají jako srny.

„U takto robustních zvířat je kromě vysokých škod na autě v přímém ohrožení života i posádka. Z praxe můžeme potvrdit, že už střet s dospělým jelenem mívá za následek masivní poškození celé přední části vozu včetně motoru, ale také střechy. Její části společně s tělem zvířete při srážce ohrožují posádku přímo na životě,“ upozorňuje mluvčí Generali pojišťovny Jan Marek.

Za posledních pět let došlo k 29 483 střetům vozidla se zvěří, z toho smrtelných nehod bylo 11, těžkých zranění 51 a lehkých 453.

Jak se vyhnout střetu se zvěří (a co dělat, když k němu došlo)
1) Předvídejte a přizpůsobte rychlost vozu a jízdní styl aktuálním podmínkám na silnici. Brzy ráno a v noci dochází nejčastěji ke střetům se zvířaty.
2) Pokud uvidíte zvěř, zpomalte. Je-li střet nevyhnutelný, prudce brzděte, a pokud to podmínky dovolí, zvířeti se vyhněte. Je-li to nebezpečnější (namrzlá silnice, auto v protisměru), nepokoušejte se o vyhýbací manévr – bohužel přijde o život zvíře, zabráníte ale větším škodám na zdraví ve svém či v protijedoucím autě.
3) Pokud došlo ke střetu se zvěří, zapněte výstražná světla, a pokud je to možné, zajeďte co nejvíce ke kraji vozovky. Za auto umístěte výstražný trojúhelník, a pokud je to bezpečnější, odejděte dále od silnice.
4) Pokud je někdo zraněný, nejprve poskytněte první pomoc nebo zavolejte záchrannou službu (155). Zavolejte Policii ČR (telefon 158) – policisté následně informují příslušnou honitbu. Zraněnou zvěř neodklízejte svépomocí. Sražené zvíře si nesmíte vzít – bylo by to posuzováno jako pytláctví.
5) Pořiďte fotodokumentaci či videodokumentaci. Zavolejte do své pojišťovny na asistenční linku, případně na univerzální infolinku 1224.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám