Hlavní obsah

Nový Nissan Leaf si vystačí s jediným pedálem, ukáže se zkraje září

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nissan oznámil, že nová generace elektromobilu leaf se ukáže pátého září. Nový model bude mít i jednu zvláštnost - půjde řídit pomocí jediného pedálu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Některé věci v automobilovém světě jsou desítky let neměnné - auto má čtyři kola, volant a alespoň dva pedály. Nissan chce svět přesvědčit, že to poslední už nemusí platit. Nový leaf se bude stále dodávat se dvěma pedály, po stisknutí tlačítka na přístrojovém panelu jej ale bude možné ovládat výhradně pomocí jediného, pravého pedálu.

Při jízdě elektromobilem se brzdový pedál de facto nepoužívá už dnes - po uvolnění plynového pedálu auto rekuperuje (pohybová energie nabíjí baterie) a tím pádem i zpomaluje. Pokud máte cit pro řízení, brzdit v elektromobilu nepotřebujete.

Nissan tvrdí, že jeho nová technologie umožní řidiči zcela zastavit i ve svahu. Ne vše ale obstará jediný pedál. Nissan uvádí, že pokryje 90 procent všech situací během řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám