Hlavní obsah

Nová technologie udělá reproduktor z celého auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta z nás není ráda, když auto funguje jako reproduktor. Většinou jde o zvuky, které by v něm neměly být. Ale společnost Continental představila technologii, která udělá samotné auto reproduktorem.

Nový audiosystém nevyužívá reproduktory, ale celé autoVideo: Continental

 
Článek

Je to jako kvalitní reproduktor nebo třeba hudební nástroj (třeba housle). Vibracemi se rozezvučí jakýsi akustický box, který zvuk zhutní a přenese v podobě akustických vlnoploch dál. Nový systém Ac2ated Sound funguje na podobném principu. Místo reproduktorů s vibrující membránou by se vytvářely zvukové vlny pomocí celého interiéru.

Každá část vozu by měla jinou funkci. Něco by byl subwoofer (zde například strop), sloupky by mohly vydávat vysoké tóny a střední frekvence by vycházely ze dveří.

Výhodou je plný zvuk s naprosto dokonalým 3D efektem, který by ale navíc vznikal za výrazně lepších podmínek. Systém by totiž byl lehčí (o rozezvučení by se staraly jen malé speciální vibrační členy), a také méně náročný na energii. Už nyní je vše odzkoušeno, když Continental zasadil Ac2ated Sound do současného Mercedesu třídy C.

Ovšem jak se zdá, tak jednoduché to s nasazením do sériové výroby nebude. Cesta prý je ještě dlouhá a může se počítat v řádu let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám