Hlavní obsah

Jaguar ukázal své nejrychlejší sériové auto - XE SV Project 8

Novinky, maž

Jaguar strhnul virtuální plachtu nad svým novým, historicky nejrychlejším modelem. XE SV Project 8 se ve světové premiéře ukáže již tento pátek na slavném Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu. Cílem není nic menšího než zatopit BMW M3 a Mercedesu C 63 AMG.

Jaguar XE SV Project 8Video: Jaguar

 
Článek

Jaguar XE doposud mohl mít nejvýše 380 koní, ale Jaguar nyní přichází s extrémním provedením SV Project 8. To dostane kompresorem posílený pětilitrový osmiválec (jinak do XE může přijít maximálně šestiválec) a výkon dosáhne rovných 600 koní (441 kW) a 700 Nm.

Poháněná jsou všechna čtyři kola. Převodovka je výhradně samočinná a má osm rychlostních stupňů. Automobilka udává zrychlení 0–96 km/h za 3,3 sekundy a nejvyšší rychlost 322 km/h. Brzdy jsou standardně karbon-keramické a vpředu mají průměr 400 mm. Úpravami prošly i tlumiče a pružiny.

Foto: Jaguar

Jaguar XE SV Project 8

Foto: Jaguar

Jaguar XE SV Project 8

Proti základnímu provedení si už na první pohled každý všimne výrazně rozšířených blatníků, nových nárazníků z karbonu a nepřehlédnutelného zadního křídla z téhož materiálu. Výraznější je i přední spoiler, kapota i blatníky jsou z karbonu. Výfuk je titanový a má dvě zdvojené koncovky s aktivními klapkami. Standardně XE SV Project 8 obouvá pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2 o rozměrech 235/35 R20 vpředu a 305/30 R20 vzadu.

Jaguar vyrobí pouze 300 kusů, všechny vzniknou v technickém centru Special Vehicle Operations (SVO) v britském Coventry. Prodejní cena? Čtyři a půl miliónu korun. V nabídce bude i čistě dvoumístná verze, která je lehčí o 12 kilogramů.

Foto: Jaguar

Jaguar XE SV Project 8

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám