Hlavní obsah

V prodeji je nový, 25 let starý Hummer H1

Zájemci o nekompromisní terénní Hummer H1 se mohou radovat. Po jedenácti letech je zase v prodeji. Ale protože jméno Hummer stále patří General Motors, nové auto dostane do vínku Humvee C-Series, což je zkomolenina původního armádního označení HMMWV.

Foto: Humvee Export

Humvee C-Series

Článek

O Hummer H1 je zájem, a to tak velký, že dokonce hned dvě značky se rozhodly jej vzkřísit. Jednou z nich je samotná AM General, která už v roce 2016 oznámila, že bude vyrábět tento vůz pod jménem HMMWV Gorilla. [celá zpráva]

Druhou skupinou je VLF Automotive (zakládajícími členy je šéf GM Bob Lutz a známý konstruktér Henrik Fisker) společně s firmou Humvee Export, což jsou nadšenci do vozů Hummer společně se zdatnými obchodníky. Ti všichni dohromady postavili auto, kterému už je 25 let, ale stále budí u mnohých lidí úžas. John Costin z Mumvee Export říká, že „stále je tu zajímavý trh, kde jsou lidé, které nejvíc baví jezdit rychlostí 20 km/h“. A má pravdu.

Ale protože General Motors stále patří jméno Hummer, nové auto dostane do vínku Humvee C-Series, což je zkomolenina původního armádního označení HMMWV.

Foto: Humvee Export

Humvee C-Series

Foto: Humvee Export

Humvee C-Series

Pod kapotou budou motory z produkce GM, a to naftové V8 6,5 litru (190, 205 a 250 koní) a benzínový V8 6,2 l (430 koní). Problém, který ukončil výrobu Hummeru H1 v roce 2006, tedy emise, pravděpodobně stojí i za uvedením vozu jen na některé trhy, jako je Čína (model byl představen poprvé na autosalonu v Šanghaji), některé státy Afriky, střední a východní Asie a Evropy. Zde je zatím jediným dealerstvím jistá firma distribuující americká vozidla z předměstí Paříže.

Foto: Humvee Export

Humvee C-Series

Foto: Humvee Export

Humvee C-Series

V nabídce budou tři verze s názvy Bravo, Charlie a Delta. Cenu zatím neznáme.

Hummer tedy HMMWV

Celá legenda Hummeru začala v sedmdesátých letech, kdy asi málokdo tušil, že z původně vojenského vozidla se časem vyklube civilní verze, kterou budeme potkávat na silnicích. Předchůdce automobilů Hummer se poprvé objevil koncem 70. let, když firma AM General vyhrála tendr na dodávku mnohoúčelových kolových vozidel pro americkou armádu.

Foto: AM General

Testovací HMMWV

Původní označení vozidla bylo High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, či Humvee). Automobily se dostaly do širšího povědomí veřejnosti během první války v Zálivu, kde prokázaly velkou spolehlivost. Celkem bylo v Zálivu nasazeno 20 000 Humvee.

První civilní model pod názvem Hummer byl vyroben v roce 1992. Jedním z prvních majitelů byl filmový herec a kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který se údajně do velké míry zasloužil o to, že se civilní verze tohoto původně speciálního vojenského automobilu vyrábí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám