Hlavní obsah

Nacistický Volkswagen Brouk je na prodej za 13,5 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupili byste si Volkswagen Brouka za 13,5 miliónu korun? Ani ne. Pokud byste uvažovali o tomhle klasickém starém autě, tak byste asi měli cenový strop výrazně níž. Tak proč za tohoto veterána chtějí takové peníze?

Foto: eBay

KdF 82e

Článek

Na aukčním portálu eBay se objevil inzerát Jesse Jamese (není to ten americký pistolník, ale velmi známý úpravce motorek), že prodá Volkswagen Beetle z roku 1944. Tedy on to vlastně není klasický brouk. On je to totiž ještě model KdF 82e, tedy auto, ze kterého následně ten slavný vůz vyšel.

Kraft durch Freude (Radostí k síle) plnilo úkoly pro nacistické Německo v oblasti zábavy, volného času a odpočinku. Pod jeho značku ale zařadila vláda i výrobu automobilů pro lidové masy.

Foto: eBay

KdF 82e

Foto: eBay

KdF 82e

Ovšem KdF – Wagen byl projekt pro mír, a tak v časech války byl upraven na Typ 82 Kübelwagen. To je to známé hranaté autíčko s rezervou na přední kapotě a plátěnou střechou. Verze 82e pak vznikla z kübelwagenu, kde karoserii nahradila ta známá z Volkswagenu Brouk (tedy později tak pojmenovaného). Zůstaly terénní úpravy, jako větší světlá výška nebo redukční převodovka.

Vyrobeno bylo jen 669 kusů, přičemž do současnosti jich přežilo jen pár. Tenhle konkrétní kus byl předán na velitelství Luftwaffe, jako jedno z dvaceti přidělených přímo pod gesci Hermanu Göringovi.

Minulost tohoto vozu tak bude velmi pestrá, což se dozajista promítlo i do vysoké prodejní ceny.

Foto: Volkswagen

KdF 82e

Foto: eBay

KdF 82e

Foto: eBay

KdF 82e

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám