Hlavní obsah

Město automobilů zakáže vjezd dieselům

Stuttgart, domov značek Mercedes-Benz nebo Porsche, se stane od příštího roku jedním z nejpřísnějších bojovníků proti automobilům. Konkrétně proti naftovým motorům, kterým zakáže ve vybraných dnech vjezd do města.

Článek

Město Stuttgart je sice centrem automobilového průmyslu, ale bohužel také leží v údolí, kde se drží často smog. Jen od začátku letšního roku byl limit prachových částic 50 mikrogramů na kubický metr překročen už třicetkrát. V roce 2016 byl překročen limit této koncentrace pětašedesátkrát. A to je příliš. Evropská unie povoluje pouze 35 dní, kdy se normy mohou překračovat, jinak může zemská vláda dostat velkou pokutu.

A tak vláda Bádenska-Württemberska rozhodla, že už příští rok bude zákaz vjezdu dieselových aut do města ve chvíli, kdy bude vyhlášena smogová situace. Povolen bude vjezd pouze vozidlům s naftovým motorem, který produkuje emise na úrovni limitů Euro 6, což je ovšem pouze 10 % všech naftových vozidel, která v tomto městě jsou provozována. Bude to tak znamenat zákaz vjezdu desetitisícům vozidel na několik dní v roce.

Stuttgart tak následuje podobná nařízení světových velkoměst. Nejznámější je zákaz vjezdu naftovým automobilům v Paříži, ale stejně na tom je i Madrid, Mexico City nebo Atény. Ty však tuto reguli zavedou v centrech měst v různých intervalech a různými začátky. Postupně na ně však přejdou zcela, a to do roku 2025.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám