Hlavní obsah

Britové zvyšují pokuty za odhazování odpadků z auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dnes je v právním řádu Velké Británie zakotvena pokuta těm, kteří odhazují odpadky z auta. Vymahatelnost ale byla prakticky nulová. To se má změnit a pokuty se výrazně zvyšují.

Foto: Profimedia.cz

Za přečin je zodpovědný řidič, resp. majitel vozidla, i když odpadky vyhodí z okna spolujezdec.

Článek

Kdo ve Velké Británii vyhodí z auta nějaké odpadky, může dostat pokutu až 125 liber (asi 3800 korun). Pokud nezaplatí na místě, může se pokuta vyšplhat až na částku 2500 liber (asi 75 000 Kč). Pokuty za znečišťování životního prostředí platily i dosud, ale jejich vymahatelnost byla sporná.

Nová právní úprava ale zavádí to, že i za tento přečin je zodpovědný řidič, resp. majitel vozidla. Pokud tedy policie uvidí, že někdo z auta vyhazuje odpadky, je jedno, kdo v automobilu to byl, pokuta bude uložena řidiči, resp. jeho vlastníkovi. Ten pak může buď celou věc hodit na svého spolucestujícího, nebo po něm u soudu vymáhat uhrazení této částky.

Ovšem je pravda, že takových soudů asi nebude moc. Cena za soudy není malá a součástí pokuty není bodové ohodnocení přestupku řidiče. Takže dohoda přece jen bude lepším řešením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám