Hlavní obsah

Opel Insignia bude mít pohon všech kol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová generace Opelu Insignia sklidila ovace, jen co se objevily první fotografie. Značka postupně přidává další a další informace a vypadá to, že tohle auto bude opravdu stát za to.

Foto: Opel

Opel Insignia Grand Sport AWD

Článek

Představení Opelu Insignia provázelo nadšení. I čtenáři Novinek vzhled nové vlajkové lodi německé automobilky hodnotili jako vynikající. A ani s technikou neměli problém. [celá zpráva]

Ale to, co v informacích chybělo, bylo spjato s pohonem všech kol. A ten bude. A ne ledajaký. Možná znáte firmu GKN Driveline, která je autorem pohonu všech kol u Fordu Focus RS. Ano, toho auta, které má dokonce i speciální driftovací mód.

Foto: Opel

Opel Insignia Grand Sport AWD

A tahle firma stojí za pohonem 4x4 i pro Opel Insignia. A opět to nebude jen tak nějaký jednoduchý systém, který prostě rozdělí sílu mezi předek a zadek a tím to zhasne. Tady elektronika dokonce bude zvládat takzvané vektorování sil. Takže na zadní nápravě bude moct plynule rozdělovat sílu i na jednotlivá kola, takže auto bezpečněji a dravěji projede zatáčkou.

Standardní systémy vektorování ale používají informace hlavně o povrchu a prokluzu kol. Opel ale dostane systém složitější. Ten totiž do přepočítávání dat zahrne i proměnné z jiných částí auta – konkrétně od natočení volantu a také na pozici škrtící klapky.

Foto: Opel

Opel Insignia Grand Sport AWD

Auto navíc bude mít volbu mezi sportovním a cestovním módem.

Opel uvede novou generaci na začátku tohoto roku, výstavní premiéra se odehraje na březnovém ženevském autosalonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám