Hlavní obsah

Nový elektromobil má solární panely a mech v interiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí lidé založili společnost Sono Motors, aby vytvořili nový elektromobil, který bude pokryt solárními panely a jeho filtrační vzduchový systém bude tvořit mech.

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

Článek

Pár mladých lidí z Mnichova si myslelo, že vědí, jak postavit lepší elektromobil. Dali  návrhy na papír, vytvořili svou malou společnost a přihlásili se do crowfundingu, kde jim lidé dali v přepočtu více než 7 miliónů korun do začátku.

A tak vzniklo vozítko jménem Sion. Je dlouhé 4,1 metru a dovnitř se vejde šest lidí. Pohání jej elektromotor o výkonu 50 kW. Maximální rychlost je 140 km/h a dokáže utáhnout přívěs těžký 1,3 tuny. Je to klasický plug-in elektromobil, takže večer do zásuvky a ráno vyjet. Dojezd je 120 km, verze Extender má 250 km.

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

Jenže auto má i další plus. A to jsou solární panely na karoserii. Je jich tam 7,5 m2 a jsou kryty odolným polykarbonátem. Během slunečných dnů dokážou dobít akumulátory na dalších 30 km. Když bude zapotřebí, může auto sloužit i jako klasický zdroj energie. Takže třeba s ním přijedete do kempu a můžete z jeho akumulátorů čerpat energii na elektrický sporák.

Další zajímavost: v interiéru je mech. Tedy ne úplně v něm, ale v přístrojové desce. Je to vlastně přírodní vzduchový filtr. Mech funguje i jako zvuková izolace. Bohužel nevíme, jestli se mech musí v horkých dnech zalévat…

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

První jízdy budou uskutečněny příští rok a do dvou let se plánuje start prodeje. Cena vozu by měla být v přepočtu 320 000 Kč u verze s kratším dojezdem, 432 000 Kč u té s delším dojezdem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám