Hlavní obsah

Pneumatiky přezujte klidně hned, na první sníh nečekejte

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastává období, kdy můžete se svým autem zajet do servisu a nechat mu vyměnit pneumatiky. Není třeba čekat na první listopadový den, kdy jsou zimní pneumatiky v Česku povinné - samozřejmě pouze pokud je na silnicích sníh, nebo jej lze předpokládat.

Foto: Suzuki ČR

Článek

Teploty zvolna klesají, v některých obchodech se už objevují vánoční čokoládové figurky. Kdy naši republiku zasype sníh zatím nikdo neví, může to být v listopadu nebo klidně až v únoru. Přípravu auta na zimu byste každopádně měli začít plánovat už nyní. Podle průzkumu VW Financial Services ale třetina Čechů čeká s přezutím až na první sníh. Je to nesmysl, zimní pneumatiky fungují lépe už při teplotách kolem sedmi stupňů nad nulou. Ostatně, v prosinci také venku nechodíte v sandálech...

Nejdůležitější je tedy nechat přezout letní pneumatiky za zimní. Zimní pneumatiky mají měkčí směs, takže jejich trakce a celkově ovladatelnost vozidla na sněhu je mnohem lepší. Kvalitní pneumatiky stojí od 1500 korun výše (za 1 kus), proto bývá lepší se levným pneumatikám z hypermarketů vyhnout.

Výměna pneumatik přijde na zhruba 500 korun; pneuservisy mají zatím obvykle volno, takže je dobré výměnu provést raději dříve než později – v listopadu a v prosinci vyměňuje většina motoristů.

Zimní pneumatiky jsou v Česku povinné od 1. listopadu do 31. března. Podle zákona je povinnost zimního obutí v případě, že je na silnici sníh nebo led, případně pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy může vyskytovat “souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza”. Pokud je v listopadu či březnu neobvykle teplé počasí, můžete jet na letních gumách. V místech, kde je značka „Zimní výbava“ musíte mít od 1. listopadu. do 31. března zimní pneumatiky vždy.

Zkontrolujte baterii a chladící kapalinu

Máte přezuto, co dál? Pokud auto nezlobí, není třeba dělat nic dalšího, snad jen projet myčkou nebo auto omýt wapkou. Pokud chcete být preciznější je dobré v servisu nechat zkontrolovat baterii a hustotu chladící kapaliny. Sami si pak můžete natřít gumové těsnění dveří speciálním přípravkem, který seženete na čerpacích stanicích nebo v prodejnách s autodoplňky. Zkontrolujte také stěrače, a pokud bude gumové těsnění opotřebované, kupte nové.

Důležité je nalít do ostřikovačů nemrznoucí směs – přední okna se v zimě „ráda“ špiní a běžná letní směs by vám v zimních měsících zamrzla.

Foto: Suzuki ČR

SX4 při vyhýbacím manévru...

V zimě je v autě dobré vozit lopatku, škrabku a vhodná je i malá skládací lopatka a silné lano. Pokud máte vznětový motor, je dobré mít i speciální aditivum, které pomáhá v případech, kdy (především nekvalitní) nafta v nádrži zamrzne. Pokud jej nemáte, pomůže nalít do nádrže 1 – 3 litry benzínu (podle množství paliva, které je v nádrži).

Jak správně a bezpečně řídit v zimním období najdete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Anketa

Kdy na autě přezouváte pneumatiky na zimní?
Když teploty klesají pod sedm stupňů Celsia
61,2 %
1. listopadu
15,9 %
S prvním sněhem
15,6 %
Nepřezouvám, jezdím celoročně na letních/univerzálních
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám