Hlavní obsah

Volvo přichází s dobrodružně vypadající V90 Cross Country

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké oplastované kombi má u Volva bezmála dvacetiletou tradici. Model, původně pojmenovaný XC70 nyní svým názvem koresponduje s „devadesátkovou” řadou. Na pařížském autosalonu si ale novinku neprohlédnete, švédská automobilka zde totiž nebude.

Foto: Volvo

Volvo V90 Cross Country (2016)

Článek

Kruh se uzavřel. Volvo modelem V90 Cross Country má řadu 90 kompletní. V autosalonech švédské automobilky se již rok prodává sportovně-užitkové XC90 a zanedlouho vstoupí S90 (sedan) a V90 (kombi). Právě z něj dobrodružněji pojatá verze, dodávaná výhradně s pohonem všech čtyř kol, vychází. Typickým prvkem je bohaté oplastování, které z V90 Cross Country dělá asi nejhezčí současné Volvo.

Základní rozměry jsou prakticky totožné (4 939 x 1 879 x 1 543 mm), výrazněji se ale zvětšila světlá výška. Ta je o 65 mm větší a dosahuje výborných 218 mm, což je kupříkladu více, než kolik nabízí Audi A6 Allroad.

Foto: Volvo

Volvo V90 Cross Country (2016)

Foto: Volvo

Volvo V90 Cross Country (2016)

Otázku motorizací zatím Volvo neotevřelo, dá se ale předpokládat, že budou stejné jako v případě kombi V90. To znamená výhradně čtyřválcové motory o výkonu 180 - 320 koní. Vrcholem by tak byla verze s dvoulitrovým benzínovým agregátem, jemuž pomáhá kompresor a turbodmychadlo. Stovku odhadujeme za šest sekund a maximální rychlost 250 km/h. Cena vrcholné verze by pak podle nás dosáhla cca 1,6 miliónu korun.

Foto: Volvo

Volvo V90 Cross Country (2016)

Foto: Volvo

Volvo V90 Cross Country (2016)

První kupující se dočkají v prvním čtvrtletí příštího roku. Na nadcházejícím pařížském autosalonu si ale V90 Cross Country neprohlédneme, švédská automobilka se letos nezúčastní. Z velkých hráčů nepřijede ani Ford či Lamborghini.

„Volvo V90 Cross Country zažilo ve čtvrtek v 17 hodin světovou premiéru současně ve švédském Malmö, ve švýcarském Zurichu a ve Vailu v Coloradu. V České republice si budou moci zákazníci nový model objednat po 4. říjnu, kdy budou zveřejněny ceny,” uvedla pro Novinky.cz Petra Doležalová z tiskového oddělení tuzemského importéra.

Foto: Volvo

Volvo V90 Cross Country (2016)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám