Hlavní obsah

Volvo má nejrychlejší tahač světa, nabídne 2400 koní a jede 276 km/h

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo se může pochlubit tahačem s největším zrychlením na 500 metrů a jeden kilometr s pevným startem. Velice působivé je u speciálu nazvaného The Iron Knight (Železný rytíř) nejenom samotné zrychlení, ale rovněž nejvyšší rychlost - 276 km/h.

Volvo má nejrychlejší tahač světa, nabízí 2400 koní a jede 276 km/hVideo: Volvo Trucks

 
Článek

Železný rytíř má působivé parametry, 4,5 tuny hmotnosti rozhýbává 2400 koní a 6000 Nm točivého momentu. Speciál byl kromě pohonné jednotky a dvouspojkové automatické převodovky I-Shift Dual Clutch stavěn ručně ze speciálních dílů.

Pneumatiky vycházejí ze závodních Goodyear Truck Racing. Na hnané nápravě je rozměr 495/45 R22.5.

Foto: Volvo Trucks

Volvo Iron Knight

Železný rytíř zvládl 500 metrů s pevným startem za pouhých 13,71 sekundy, s průměrnou rychlostí 131,29 km/h. Kilometr s pevným startem pak byl záležitostí 21,29 sekundy, s průměrnou rychlostí 169,09 km/h.

Během rychlostních pokusů se na uzavřené dráze ve Švédsku držitel několika rychlostních rekordů Boije Ovebrink „dostal” na rychlost 276 km/h.

Mezi tahači se spalovacím motorem vede česká Buggyra

Obě jízdy nyní přezkoumává Mezinárodní automobilová federace FIA a s pravděpodobností hraničící s jistotou budou obě jízdy zapsány coby nejrychlejší v kategorii tahačů.

Připomínáme, že rychlostní rekord mezi tahači s konvenčním pohonem drží český závodní tým Buggyra. V únoru 2004 se na nově postavené dálnici v Dubaji podařilo Davidu Vršeckému jet rychlostí 281,724 km/h.

Foto: Volvo Trucks

Volvo Iron Knight

V Guinnessově knize rekordů je coby nejrychlejší tahač uveden speciál Shockwave s výkonem 36 000 koní (zajišťují jej tři proudové motory) a maximálkou šílených 605 km/h. Rekordní jízdy dosáhl před dvěma lety v Texasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám