Hlavní obsah

Cesta kolem světa za 80 dní na elektromotorce odstartovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na univerzitě v holandském Eindhovenu se zrodil nápad. Co takhle postavil elektrický motocykl a objet s ním svět za osmdesát dní? Nemožné? Uvidíme.

Foto: Eindhoven University of Technology

Na elektromotocyklu kolem světa

Článek

Poměrně početná skupina studentů univerzity se rozhodla, že ukáže světu, že elektromobilita funguje. A za 80 dní že objedou svět. A to na motocyklu, který pohání elektromotor, má ohromnou zásobu energie ve svých akumulátorech, vše je vlastní konstrukce a navíc po cestě bude čerpat energii jen z lokálních elektrických zdrojů.

Foto: Eindhoven University of Technology

Na elektromotocyklu kolem světa

Po zahajovacím ceremoniálu 14. srpna vyrazili společně s doprovodným vozidlem na cestu. Pravda, hned v prvním úseku do Mnichova to šlo trochu ztuha. Jejich invertorový motor měl poruchu, a tak museli nějakou dobu ležet pod strojem a opravovat. Ale povedlo se a do Mnichova dojeli s menším zpožděním.

Studenti jsou však stále plni nadšení. „Pořád nemůžu uvěřit, že jsme opravdu odstartovali a už jsme na cestě,“ řekl student Yuri Steinbuch. „Jsem strašně natěšený na to, co přinese zítřek. Celá tahle mise teprve začala.“

Foto: Eindhoven University of Technology

Na elektromotocyklu kolem světa

Pokud chcete sami vidět, jak jejich cesta pokračuje, můžete se podívat na jejich stránky, kde je vše pečlivě popsáno. Po cestě se totiž chtějí studenti setkávat s motocyklovými nadšenci i přáteli ekologické dopravy.

Storm Wave

Motocykl Storm Wave má v sobě modulární akumulátory o kapacitě 28,5 kWh, které dokážou motorku dovézt na vzdálenost až 380 km. Pokud jsou akumulátory prázdné, je možné je za pouhých 7 minut vyměnit za nabité. Denně chce tým ujet minimálně 500 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám