Hlavní obsah

Funkční elektrický náklaďák slibuje Nikola Motors do konce roku

Tahač na elektřinu bude. Tedy alespoň testovací model. Jak to dopadne se samotnou výrobou, je zatím ve hvězdách, ale Nikola Motor Company slibuje, že funkční prototyp přijde 2. prosince.

Foto: Nikola Motors

Nikola One

Článek

Tesla Motors bude mít konkurenta. Jmenuje se Nikola Motor Company a plánuje postavit tahač a buginu. Ano, podobnost jmen není náhoda. Opravdu půjde o elektromobily. [celá zpráva]

Ale zatím, co jediné značka představila, byly nákresy a plány a vše funguje stylem trochu velkodušnějšího crowfundingu. Když si někdo auto objedná a pošle zálohu a takových lidí bude víc, budou auta. A zdá se, že lidí se našlo dost. Nikola Motor Company vypouštěla postupně zprávy, že lidí bylo víc, než má Tesla zákazníků, že peněz se sešlo už několik miliard… Ale zatím nikdo těmto výkřikům moc nevěří. V prosinci tohoto roku se v Salt Lake City má objevit funkční prototyp tahače. Až ho uvidíme…

Foto: Nikola Motors

Nikola One

Tahač nebude samozřejmě typický elektromobil. Pod kapotou bude turbína a nádrže na zemní plyn. Turbína vytváří elektřinu, kterou dodává akumulátorům.

V každém kole je jeden elektromotor. Ten je řízený elektronicky, takže tahač prý bude mít vektorování sil, což je technika, kterou dnes používají nejlepší sporťáky. Principem není nic jiného, než posílání síly na kola tak, jak je to zrovna nejvýhodnější. Elektřina se samozřejmě také regeneruje při brzdění. Na jedno natankování nádrží CNG (568 litrů) by tak měl náklaďák ujet až 1930 km.

Díky tolika elektromotorům má mít vůz výkon přes dva tisíce koní a točivého momentu přes 6000 Nm! S plně naloženým návěsem by tak auto mohlo zrychlit na stovku za 30 sekund a do kopce by maximální rychlost byla 105 km/h. Kapacita akumulátorů je 320 kWh.

Reklama

Výběr článků

Načítám