Hlavní obsah

Češi si vybírají nová i ojetá auta hlavně podle ceny

Češi si vybírají nová i ojetá auta hlavně podle ceny a potom podle značky. Při nákupu nového vozu se rozhoduje podle ceny 31 procent lidí a 29 procent přihlíží ke značce. Tři čtvrtiny kupců nových aut chtějí smlouvat o ceně. Vyplývá to z průzkumu společnosti EY.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Autosalon s ojetými vozy

Článek

U ojetých aut se podle ceny rozhodují více než dvě pětiny zákazníků, podle značky vybírá pětina. Se smlouváním počítá 85 procent zájemců o ojetiny.

Více než čtyři pětiny zákazníků preferují nákup auta v klasické prodejně, nákupu on-line dávají přednost dvě procenta. Obchodníka, od kterého si auto koupí, vybírají lidé nejčastěji na doporučení známých (35 procent), více než čtvrtina se orientuje podle vlastní zkušenosti. Celkem 14 procent se rozhoduje podle nabízených služeb. Kolem 57 procent zákazníků by si chtělo vůz vyzkoušet v zážitkovém centru.

Nové, nebo ojeté? Češi jsou vyhranění

„Ať už Češi míří pro nový vůz do autosalonu, nebo pro starší auto do bazaru, vždy se jich snaží obejít více. Český národ je navíc poměrně striktně rozdělený mezi ty, co chtějí zcela nové auto, a fanoušky ojetých vozů. Jen jednotky procent lidí z obou táborů po své první zkušenosti volí u dalšího auta druhou variantu," uvedl Petr Knap z EY.

Zcela nový vůz si při posledním nákupu pořídil každý čtvrtý řidič. Celkem 57 procent lidí si pořídilo auto z úspor, pětina na úvěr a 14 procent na leasing. Zhruba sedm procent zvolilo operativní leasing, tedy pronájem vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám