Hlavní obsah

Londýn má první veřejnou vodíkovou čerpací stanici

Novinky, maž

V hlavním městě Velké Británie se zkraje týdne otevřela první veřejná stanice, kde je možné natankovat vodíkové auto. Na britském trhu se nabízí celkem tři vodíkové modely, do konce roku by podle agentury Reuters mělo v zemi fungovat 12 vodíkových stanic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodíková čerpací stanice v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Vodík je jedno z možných ekologických paliv budoucnosti, které by mohlo nahradit ropu. Bez infrastruktury však jde o začarovaný kruh – nejsou automobily na vodík, chybí infrastruktura čerpacích stanic.

Jediná vodíková čerpací stanice v Česku se nachází v Neratovicích a je využívána pro autobusy městské dopravy. Na tuzemském trhu se nenabízí ani jeden automobil s pohonem na vodík.

Tankování nádrže vodíkového automobilu je časově stejně náročné jako u osobních automobilů – zhruba 4 – 5 minut. Vodík se vyrábí zejména ze zemního plynu, lze jej však získat také elektrolýzou vody za pomoci elektrické energie z obnovitelných zdrojů (sluneční, větrné nebo vodní elektrárny).

Německo má celkem 15 veřejných vodíkových stanic, Dánsko dvě a Island jednu. Ve Velké Británii by koncem roku 2017 měl fungovat tucet veřejných stanic pro tankování vodíku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám