Hlavní obsah

Elektrický tahač a buginu postaví Nikola Motors

Světovými médii nyní letí zpráva o firmě Nikola Motors, která chce stavět a prodávat elektromobily. Ne, nespletli jsme se. Není to sesterská společnost známé Tesly Motors. Je to nepřímý konkurent. Nabízí totiž buginu a tahač.

Foto: Nikola Motors

Nikola One

Článek

Nikola Motors je americká firma z Utahu, která vyvíjí a vyrábí komponenty pro elektromobily, pro solární elektrárny apod. Majitel Trevor Milton nemá takové finanční zázemí jako Elon Musk, ale připravil nabídku, která vypadá hodně lákavě. Začneme tím zajímavějším.

Nikola One: Tahač s turbínou

Velký šestikolový tahač s aerodynamickým tvarem Nikola One je částečný elektromobil. Samozřejmě, že kapacity akumulátorů nepokročily tak daleko, aby mohly táhnout celý ohromný tahač i s návěsem po smysluplnou dobu. Proto sem vstupuje turbína spalující zemní plyn. Ta vytváří elektřinu, kterou dodává akumulátorům.

Foto: Nikola Motors

Nikola One

V každém kole je jeden elektromotor. Ten je řízený elektronicky, takže tahač prý bude mít vektorování sil, což je technika, kterou dnes používají nejlepší sporťáky. Principem není nic jiného, než posílání síly na kola tak, jak je to zrovna nejvýhodnější. Elektřina se samozřejmě také regeneruje při brzdění. Na jedno natankování nádrží CNG (568 litrů) by tak měl náklaďák ujet až 1930 km.

Díky tolika elektromotorům má mít vůz výkon přes dva tisíce koní a točivého momentu přes 6000 Nm! S plně naloženým návěsem by tak auto mohlo zrychlit na stovku za 30 sekund a do kopce by maximální rychlost byla 105 km/h. Kapacita akumulátorů je 320 kWh.

Foto: Nikola Motors

Nikola One

Na Nikolu One jsou už přijímány objednávky, jen je třeba složit zálohu. Ta není nijak závratná – jen 1500 dolarů (36 000 korun), když celková cena vozu je 375 000 dolarů (asi 8,9 miliónu korun). Navíc v ceně bude plyn na jeden milión mil, tedy asi 1,6 miliónu kilometrů z čerpacích stanic CNG, které hodlá Nikola Motors postavit po celých Spojených státech.

Nikola Zero: Bugina s vlastnostmi supersportu

Taková terénní bugina, která zrychlí na stovku za tři sekundy, by mohla oslovit nejednoho arabského šejka. A tak tu je Nikola Zero, která má pohon všech kol, výkon 527 koní a dojezd někde mezi 160 až 240 km.

Foto: Nikola Motors

Nikola Zero

Foto: Nikola Motors

Nikola Zero

Ohromný výkon a točivý moment mají zaručit zrychlení na stovku za tři sekundy. Zajímavé na vozítku je také natáčení jeho zadní nápravy.

Cena je stanovena na nemalých 41 250 dolarů, v přepočtu tedy lehce nad 900 000 korun. Opět tu je podmínka rezervace malou částkou – 750 dolarů (asi 18 000 Kč).

Foto: Nikola Motors

Nikola Zero

Reklama

Výběr článků

Načítám