Hlavní obsah

VW Tiguan GTE Active nabízí pohon všech kol, zajišťuje jej elektřina

Novinky, maž

Na právě zahájeném autosalonu v Detroitu ukázal Volkswagen koncept nového Tiguanu v outdoorové verzi Active a s pohonem na elektrickou energii (GTE). Nový model nabídne pohon nejen všech čtyř kol, ale může přenášet sílu motoru i jen na zadní kola.

Foto: VW

VW Tiguan GTE Active (koncept, 2016)

Článek

Základem konceptu je pochopitelně druhá generace tiguanu, jenž se právě začala vyrábět a koupit si ji budete moci až na jaře. Popisovaný model GTE Active dostal dobrodružnější vzhled - výraznější je přední nárazník, oplastované lemy blatníků nebo integrovaná světelná rampa. V oranžovém provedení s černými plasty to vypadá dobře a vůbec bychom se nedivili, kdyby Tiguan Active Volkswagen nabídnul v sériovém provedení (ostatně: nejrůznější Alltracky si s logem VW a karoserií kombi můžete koupit už dnes).

Pod kapotou je klasická benzínová jedna-čtyřka (TSI) o výkonu 150 koní. Pomáhají jí dva elektromotory - přední má 55 k, zadní dokonce 116 k. Celkový výkon, jenž kvůli odlišným provozním otáčkám není pouhým sečtením všech tří čísel, činí 225 koní.

Foto: VW

VW Tiguan GTE Active (koncept, 2016)

Výkon se přenáší skrz šestistupňové DSG nejen na všechna čtyři kola, ale na výběr jsou ještě další dvě možnosti. Buď lze výkon přenášet pouze na přední kola, nebo (a to je zajímavé) výhradně na ta zadní. Pohon všech kol je tedy realizován elektricky, nikoliv prostřednictvím mezinápravové spojky Haldex, jak je u současných koncernových čtyřkolek obvyklé.

Na elektřinu ujedete maximálně 32 km

Koncept je plně funkční a dle údajů automobilky umí být docela hbitý: stovka je otázkou 6,4 sekundy, nejvyšší rychlost činí 190 km/h. V elektrickém režimu, při kterém ujedete až 32 km na jedno nabití 12.4 kWh li-ion baterií, je to ještě méně - 112 km/h. Dojezd na kombinaci baterie-nádrž na benzín je přes 900 kilometrů.

Foto: VW

VW Tiguan GTE Active (koncept, 2016)

Dočkáme se sériové výroby? To Volkswagen neříká ani nenaznačuje. Vzhledem k tomu, že letos přijde na trh hybridní verze passatu (ano, s označením GTE) vsadili bychom si spíš na možnost, že jej za rok za dva potkáme v autosalonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám